Zdravlje

Zdravlje

Jutarnjom kavom pobijedite sindrom suhih očiju

Ne samo da nas jutarnja šalica kave može razbuditi i uljepšati nam početak dana nego nas može i zaštititi od sindroma suhih očiju, tvrde japanski istraživači.

Sindrom suhog oka ili kseroftalmija je stanje nedovoljnog lučenja suza, koje podmazuju, hrane i održavaju zdravlje očiju, te samim time omogućuju vid. Osobe s ovim sindromom ne stvaraju dovoljno suza ili su one loše kvalitete, a najčešće se radi o starijima od 50 godina. Posljedica su crvene, suhe i iritirane oči, sklone upalama, dok ozbiljniji slučaj kseroftalmije može oštetiti površinu oka i samim time vid.

Najčešće rješenje za suhe oči su tzv. umjetne suze, no stručnjaci su ustanovili kako kofein iz svima dostupnog izvora – kave – može djelovati zaštitno protiv razvijanja ovog sindroma.

Japanski su istraživači proučavali utjecaj kofeina na volumen suza. Točnije, zanimalo ih je jesu li osobe s varijacijama određenih gena sklonije stvaranju većeg ili manjeg volumena suza nakon “izlaganja kofeinu”.

Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Tokiju su ispitanike podijelili u dvije skupine: jedni su popili tabletu s kofeinom za vrijeme prvog testiranja te placebo za vrijeme drugog testiranja. Ispitanici druge skupine su popili iste tablete samo obrnutim redoslijedom. Nitko od njih nije pio piće s kofeinom šest dana prije istraživanja i nije bolovao od sindroma suhih očiju ili glaukoma. Ukupno 45 minuta nakon uzimanja tablete, izmjeren je volumen suza ispitanika.

Zamijećeno je statistički značajno povećanje volumena suza kod ispitanika koji su popili kofeinsku tabletu usporedno s placebo skupinom, a genetske varijacije u metabolizmu kofeina također su utjecale na stvaranje suza no smatraju kako je značaj toga otkrića klinički ograničen.

“Ako budu potvrđena drugim studijama, naša otkrića o kofeinu mogla bi biti korisna u liječenju sindroma suhih očiju no trenutno savjetovali bi selektivnu konzumaciju osobama koje su najosjetljivije na stimulirajući učinak kofeina”, savjetovao je dr. Reiko Arita, voditelj istraživanja objavljenog u stručnom časopisu Ophthalmology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo