Kada umor postane konstanta: Prepoznajte skriveni problem na vrijeme - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kada umor postane konstanta: Prepoznajte skriveni problem na vrijeme

Umor može često zavarati i činiti se normalnom pojavom. Ovi simptomi možda ipak ukazuju da je vrijeme za posjet liječniku

Jeste li upoznali osobu koja nikada u životu nije osjetila umor? Umor je posve prirodna pojava kao odgovor organizma na potrebu za povratkom energije. Dapače, zdravo je osjećati umor, jer je to signal čovjekova tijela da treba stati, regenerirati utrošenu energiju i napuniti baterije.

Umor kao pojava zapravo može biti vrlo pozitivan, posebice ako je nastao zbog produktivnosti. Tako primjerice, umor nakon napornog treninga za čovjeka je poticajan, jer se tada radi o rezultatu njegovog rada pa se nerijetko može čuti fraza poput „Baš sam zdravo umoran“. U „zdravom umoru“ nema dakle, ništa loše. Dapače – i poticajno je držati tijelo u aktivnosti kako bi ono bilo zdravo, a kako bi čovjek sveobuhvatno bio funkcionalniji.

Foto: Canva

Kada umor ne treba ignorirati?

Ako se baš svaki umor pripisuje „zdravom umoru“, to može postati problem. Tada je moguće čuti fraze poput:  „Ma ja sam ionako stalno umoran“ ili „Ja tako funkcioniram“. Ako je umor stalni suputnik, vrijeme je za preispitivanje. Preispitivanju ne treba pristupiti previše panično. Važno je krenuti od bazičnih koraka, odnosno osnovnih životnih navika.

Kada su životne okolnosti uzrok umora?

Voda čini 60 posto ljudskog tijela i ključna je za rad cijelog organizma. Ako se voda premalo konzumira, organizam nam može poslati umor kao poruku. Hidratacija je posve nužna za zdrav život. Također, užurban način života, te izmijenjene životne okolnosti mogu uzrokovati poremećen san. Logično je da će tijelo poslati poruku umora ako nema dovoljno sna. Navike poput brze hrane, pretjerane konzumacije kave i duhanskih proizvoda ne treba ni spominjati – odveć su poznati okidači brojnih poremećaja, ali i simptoma umora.

Ako je moguće detektirati problem na listi koja slijedi, definitivno treba promijeniti životni stil.

UMOR KAO POSLJEDICA LOŠIH ŽIVOTNIH NAVIKA

 • Pretjerana tjelesna aktivnost
 • Opća tjelesna neaktivnost
 • Nedostatak sna
 • Nezdrave prehrambene navike
 • Pretjerana izloženost stresu
 • Pretjerana briga

Umor kao posljedica skrivenog uljeza

Ako su sve predispozicije za umor kao simptom loših navika eliminirane, problemu se treba pristupiti ozbiljnije. Većina će odmahnuti rukom i zadovoljiti se popisom, te svoj umor pripisati stresu ili lošim životnim navikama, no nije loše provjeriti šalje li organizam zapravo poziv upomoć?

Naime, jedan od ključnih organa za čovjekovu probavu i općenito zdravlje je jetra. Jetra vrši preko 200 funkcija, od kojih su možda najvažnije proizvodnja enzima koji čiste toksine iz tijela, filtracija krvi, te pretvaranje hranjivih tvari u energiju.

Foto: Canva

Umor, koji se olako ignorira i pripisuje stilu života, zapravo može biti povezan s poremećajima ovog organa i to ne treba zanemariti. Tim više zato što se bolest i disfunkcija jetre može jednostavno otkriti ultrazvukom abdomena. Zato, kako bi se pravovremeno reagiralo, nužno je prepoznati simptome koji mogu biti znak da je vrijeme za posjet liječniku.

NEKI OD SIMPTOMA POREMEĆAJA RADA JETRE

 • Žutica
 • Abdominalna bol
 • Oticanje nogu i gležnjeva
 • Svrbež kože
 • Tamna boja urina
 • Blijeda boja stolice
 • Kronični umor
 • Mučnina ili povraćanje
 • Gubitak apetita
 • Sklonost stvaranju modrica

Jetra je drugi najveći organ u tijelu čovjeka

Jetra je drugi najveći organ u tijelu čovjeka, nakon kože, sama se regenerira i ima sposobnost vratiti svoj prirodan volumen, čak i onda kada je sačuvano samo 25 posto zdravog tkiva. Težina joj iznosi oko 1,5 kilograma. Štoviše, na dan kroz jetru prođe oko dvije tisuće litara krvi, a filtrira se čak 300 do 400 puta dnevno.

Pomoć na bazi ekstrakta sikavice

Jetra je čovjeku važan saveznik, no unatoč tako važnoj ulozi, skloni smo ju zanemarivati te nezdravim načinom života dodatno opterećivati njezinu funkciju. Silymarin Belupo je jedini biljni lijek koji snažno potiče obnavljanje jetre, štiti jetru i liječi bolesti jetre. Silymarin Belupo je snažan antioksidans koji sprječava ulazak toksina u jetrene stanice te potiče njihovu regeneraciju.

Silymarin Belupo – najbolji prijatelj Vaše jetre! Njegova djelotvornost i sigurnost primjene potvrđena je i kliničkim ispitivanjem.

 

Foto: Promo

Silymarin sadrži ekstrakt sikavice. Za oralnu primjenu. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Članak je nastao u suradnji s Belupom.

Plaćeni oglas o lijeku

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo