Kako nahraniti kožu? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako nahraniti kožu?

Ono što se nalazi na vašem tanjuru jednako je važno, ako ne i važnije, od krema i drugih mazalica na kojima ne štedite.

Stoga, želite li čišći ten i nježniju kožu, sljedeći put kad idete u kupnju potrpajte u kolica i neke od sljedećih namirnica:

Rajčice

Definitivno jedan od najboljih zaštitnika vaše kože zbog snažnog antioksidansa – likopena! Neke studije sugeriraju da je likopen najbolji pomagač  u zaštiti kožu od oštećenja prouzročenih suncem .

Likopen se najbolje apsorbira u tijelu kada je kuhan ili obrađen, tako da je konzumiranje umaka od rajčica i kečap vjerojatno učinkovitije nego samo jedenje sirovih rajčica. Likopen je također topiv u masti i lakše se apsorbira u kombinaciji s masti, poput jaja, avokada i maslinovog ulja.

Crveno meso

Iako ga se često zaobilazi u popisima zdravih namirnica, nemasno crveno meso izvrstan je izvor bjelančevina i cinka. Nedavne studije pokazuju da je crveno meso čak bolji u liječenju akni od antibiotika.

Za proizvodnju kolagena, vaša koža treba aminokiseline glicin i prolin a bjelančevine iz crvenog mesa imaju najveću koncentraciju tih dviju aminokiselina. Mineral cink je također presudan za proizvodnju kolagena. Osim toga, cink je prirodno protuupalno sredstvo. Važna informacija za one koji ne jedu meso je da se visoke koncentracije glicina također mogu naći u morskim plodovima, prolin u siru i kupusu, a cink u leći, grahu i kamenicama.

Mahune

Ove zelene grahorice mogu vam pomoći s rastom kose i zdravijih noktiju. Mahune biste trebali smatrati zvijezdom svoje prehrane, jer oni su jedan od najbogatijih izvora silicija – koji ne treba brkati sa silikonima iz loše napravljenih usana ili grudi! Pojedite jednu šalicu mahuna svaki dan kako biste već u roku od nekoliko tjedana imali ljepše i zdravije nokte i kosu. Ne sviđaju vam se mahune? Svoju dozu silicija možete dobiti i iz mineralnih voda vulkanskog porijekla, kao što je Volvic, koja sadrži 14,5 mg po litri.

Zeleni čaj

Nije tajna da je zeleni čaj prava
tvornica antioksidansa. Njegov snažni protuupalni i antiage učinak se
pripisuje visokoj koncentraciji katehina.
Katehini iz zelenog čaja popravit će štetu nastalu izlaganjem suncu, stresu i zagađenosti zraka. Zeleni
čaj se može koristiti oralno i lokalno kao zaštita kože od opeklina i
nekih vrsta raka kože. Pokušajte piti  jednu šalicu zelenog čaja dva
puta dnevno tijekom šest mjeseci i značajno ćete poboljšati probleme
koje imate s crvenilom i ispucalim kapilarama.

Jogurt

Ne samo da je to glavni sastojak najboljih smoothiesa koje ste probali, jogurt je i prirodni probiotik, što znači da je zaslužan za snabdijevanje vašeg organizma “dobrim” bakterijama i borbu protiv gljivica. To vam je bitno ako imate probavnih problema ili ste skloni gljivičnim infekcija, ali kakve to veze ima s hranjenjem vašeg lica? Eto, jogurt je odlična hrana za vaše lice u slučajevima problema s aknama, ekcemima, pa čak i prhuti. Samo budite sigurni da odaberete jogurte niske masnoće i niskog sadržaja šećera, jer šećer može pogoršati upalu.

Orasi

Iako je za većinu ljudi losos sinonim za omega 3 masne kiseline, orasi su također nevjerojatno bogat izvor!  Omega 3 masne kiseline će spriječiti upale u tijelu koje mogu biti
uzrokovane stresom, pušenjem, zagađenošću zraka i izloženošću UV
zračenjima. Sve to može uzrokovati kožna oštećenja kao što su akne,
psorijaza, ekcemi i rosacea. Omega 3 masne kiseline biljnog porijekla, poput ovih iz oraha, su, naravno, protuupalne, pomažu sadržati vlažnost kože i štite tijelo od kemikalija i drugih toksina. Osim toga, alfa-linolenske kiseline (ALA) u ovim omega 3 masnim kiselinama pomažu u borbi sa suhoćom kože povezanom sa starenjem. Biljne omega 3 masne kiseline možete također pronaći u bademima, maslinovom ulju i sjemenkama lana.

B. Mrak

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo