Kako pobijediti nesanicu bez lijekova? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako pobijediti nesanicu bez lijekova?

Ako ne želite uzimati lijekove, postoji nekoliko načina na koje si možete pomoći – prirodnim putem.

Prevrćete se u krevetu, ne možete pronaći udoban položaj, neprestano pogledavate na sat… Nesanica je poremećaj koji ostavlja velik trag na našem tijelu, ali i na našoj psihi. Osim što nas čini umornima tijekom dana, dovodi do manjka koncentracije, osjećaja bezvolje, ali i povisuje rizik od depresije.

Loše spavate? Okrivite svoj tablet!

Ako ne želite uzimati lijekove, postoji nekoliko načina na koje si možete pomoći – prirodnim putem.

Uloga hormona sna melatonina je regulacija ciklusa spavanja i budnosti. Bez njega ne bismo mogli zaspati! Po noći naš organizam stvara seratonin, hormon sreće, i melatonin, hormon sna, no ako se probudite i upalite svjetlo, stvaranje ovog hormona pinealne žlijezde prestat će. Stoga, sljedeći put kada se po noći budite kako biste išli na WC, zaboravite na svjetlo.

U svojoj najnovijoj knjizi “Good Medicine – Safe, natural ways to solve over 75 common health problems” britanski nutricionist Patrick Holford navodi nekoliko savjeta kako si možete olakšati odlazak na počinak i osigurati miran san.

Jedan od načina povećanja količine hormona melatonina je veća koncentracija tvari koje utječu na stvaranje serotonina, kao što je 5-hidroksitriftofan. Njega pak tvore razni nutrijenti, poput folne kiseline, vitamina B3 (nijacin), B6, C , cinka i triptofana. Naime, postoji biokemijski lanac koji se rasprostire od namirnica bogatih triptofanom (piletina, puretina, morski plodovi, jaja, tofu, orašasti plodovi i mlijeko) do melatonina.

Izbjegavajte stimulanse kao što je kava, zbog količine kofeina, baš kao i gazirana pića, pa čak i kakao! Jednako tako, obratite pozornost na unos šećera, jer on može pojačati aktivnost dvaju hormona: adrenalina i kortizola zbog kojih ne možete zaspati. Naime, kada razina šećera padne prenisko, količina ovih hormona se povisi.

Nemojte ništa jesti prije počinka kako ne biste ostali budni zbog probavnih tegoba, a jednako tako ograničite unos vode i druge tekućine. Suprotno biste mogli češće posjećivati kupaonicu usred noći zbog “zova prirode”.

Dajte šansu specijaliziranim snimkama za spavanje koje imaju umirujući učinak, sličan onome koji pruža vježbanje joge ili meditiranje. Lagana glazba može vaše moždane valove dovesti u alfa stanje, koje je povezano s dubokom relaksacijom koja nam se obično događa prije spavanja. Tako ćete i ublažiti tjeskobu.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo