Zdravlje

Zdravlje

Kako probiotici čuvaju zdravlje cijele obitelji?

Foto: Shutterstock

Dokazano je kako na naš imunološki i probavni sustav pozitivno djeluju tzv. “dobre” bakterije, svima poznate pod nazivom probiotici.

Probiotici su bakterije mliječne kiseline – poput onih koje prirodno obitavaju u našim crijevima i sudjeluju u probavljanju hrane. Nakon u nosa hranom ili putem farmaceutskih pripravaka „dobre“ probiotičke bakterije zauzimaju mjesto i hranu štetnim uzročnicima, čime sprječavaju njihov rast i razmnožavanje te ponovno uspostavljaju ravnotežu crijevne mikrobiote i tako poboljšavaju zdravlje probavnog sustava.

Budući da suzbijaju aktivnost i širenje štetnih vrsta bakterija u crijevima pomažu i u zaštiti našeg zdravlja općenito, pa tako unošenje probiotika može biti dobar način za zaštitu zdravlja cijele obitelji.

Svakodnevni stres, starenje, promjena okoline ili prehrambenih navika, crijevne infekcije, antibiotska terapija i zračenje mogu dovesti do narušavanja ravnoteže crijevne mikrobiote, odnosno poremećaja omjera između korisnih i štetnih bakterija, a taj poremećaj ravnoteže može dovesti do pojave simptoma kao što su nadutost, proljev ili opći osjećaj slabosti. Obzirom na činjenicu da crijevna mikrobiota može biti narušena brojnim uzrocima, važno je u svakodnevnu prehranu uvrstiti namirnice koje su prirodno bogati izvori probiotika ili pak posegnuti za probiotičkim pripravcima u obliku dodataka prehrani ili lijeka. 

Linex® – štiti probavu cijele obitelji

Sigurno su već svi članovi Vaše obitelji upoznati s neugodnostima koje donose probavne tegobe i proljevi, a u tim trenucima dobar odabir može biti Linex® koji je jedini na tržištu registriran kao probiotički lijek. Linex® se uobičajeno koristi kao potporna terapija za održavanje ravnoteže crijevne mikrobiote i kao simptomatska potporna tearpija za rješavanje proljeva.

Linex® je probiotik s visokim udjelom mliječno-kiselih bakterija iz roda  Lactobacillus i  Bifidobacterium stoga se može koristiti kao terapija za postojeće probleme probavnog sustava, proljev i nadutost, koji se mogu javiti kao posljedica neredovite i nepravilne prehrane, nakon korištenja određenih lijekova, prilikom pojačanog stresa, putovanja i slično.

Linex® je dobro početi uzimati odmah po pojavi proljeva i nastaviti s uzimanjem u idućim danima sve dok se ravnoteža crijevne mikrobiote ponovno ne uspostavi. U slučaju da proljev traje dulje od dva dana od početka uzimanja Linex® forte, bolesnik se treba obratiti liječniku. Proljev može uzrokovati veliki gubitak tekućine i elektrolita. Zbog toga su nadoknada tekućine i elektrolita najvažnija terapijska mjera u liječenju proljeva. To se posebno odnosi na djecu.

Smiju li probiotike uzimati bebe i djeca?

Od dojenačkog doba pa nadalje, uzimanje probiotika može biti korisno kako za uspostavljanje tako i za održavanje postojeće ravnoteže crijevne mikrobiote, a time i za uredno funkcioniranje imunološkog sustava.  

Linex® probiotici preporučuju se kao potporna terapija kod pojave proljeva i nadutosti, ali Linex® možemo uzimati iz preventivnih razloga i prije pojave probavnih tegoba kako bismo održali ili pak vratili ravnotežu poremećene mikrobiote crijeva, što nam može pomoći u jačanju cjelokupnog imunološkog sustava.

Više o Linex® proizvodima pročitajte ovdje!

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo