Kako se možete pripremiti za drugi val koronavirusa? Evo nekoliko savjeta liječnika - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako se možete pripremiti za drugi val koronavirusa? Evo nekoliko savjeta liječnika

Foto: Shutterstock

Drugi val epidemije novog koronavirusa tema je o kojoj se sve više govori i raspravlja, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Još je puno nedoumica za koronavirus; ne zna se je li virus oslabio, jesu li preboljeli zaštićeni ili ne, hoće li mutirati te kakav je dominirao kod nas, a kakav u drugim dijelovima svijeta… Pitanje koje sve zanima je hoće li nam se, kada i kakav vratiti?

Kako još nemamo cjepivo, mjere prevencije ključne su za održavanje epidemije pod kontrolom, a te mjere smo svi, nadamo se, jako dobro naučili!

U jednom satu lice dodirnete čak 16 puta! Evo kako se zaustaviti na vrijeme

Razmišljati o drugom valu koronavirusa može biti doista stresno, ali bitno je fokusirati se na ono što je u vašoj kontroli u ovom trenutku, objašnjava dr. Nasia Safdar, infektologinja u bolnici UW Hospital and Clinics. 

Kako se pripremiti za drugi val koronavirusa? Evo nekoliko naputaka liječnika koje prenosi prevention.com. Važno je imati na umu da se situacija s pandemijom brzo može promijeniti te treba pratiti upute nadležnih institucija.

1. Prihvatite novo normalno

COVID-19 nije prošao, upozoravaju liječnici. Savjetuju da ne gledate i ne čekate kada će se sve “vratiti u normalu” već prihvatite ovu situaciju kao novo normalno za doglednu budućnost, a to podrazumijeva i socijalno distanciranje. Pod novo normalno spada i rad od kuće, prilagođen rad restorana i kafića…

2. Cijepite se protiv gripe

Cjepivo protiv gripe neće vas zaštiti od koronavirusa, ali će smanjiti rizik od potencijalnog odlaska u bolnicu zbog popratnih simptoma gripe. Gledajte na to i kao na činjenicu da nećete zauzimati mjesto u bolnici koje će možda trebati nekome drugome, objašnjava doktor Jay Varkey, infektolog iz bolnice Emory University Hospital.

3. Pronađite novi način pozdravljanja

Možda zvuči smiješno, ali dr. Varkey upozorava kako moramo pronaći nove načine za pozdravljanje drugih ljudi. Mnogima nedostaje stisak ruke i prijateljski zagrljaji, ali sada je idealna prilika da osmislite nešto svoje ili jednostavno mahnete, date “zračnu peticu” i slično.

4. Radite sve kao što ste naučili posljednjih nekoliko mjeseci

Vjerojatno ste ‘doktorirali’ pranje ruku kao i izbjegavanje diranja lica, ali i pravilno stavljanje maske na lice prije izlaska te socijalno distanciranje… Ako dođe do drugog vala koronavirusa, iznimno je važno da slijedite upute Kriznog stožera, budete informirani i upućeni.

Hoće li doći do novog vala koronavirusa i kako će izgledati? Evo što misle liječnici

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo