Zdravlje

Zdravlje

Kako se odviknuti od šećera ili barem smanjiti korištenje – prema vašoj osobnosti!

Foto: Shutterstock

Svi znamo da je previše šećera loše za zdravlje, vrijeme je da ga koristimo u manjim količinama!

Čini se da i to može biti jednostavnije nego smo mislili, pa tako prema osobnosti možete lakše odrediti plan – odvikavanja!

Impulzivna ste osoba 

Čak će se i stručnjacima za hranu, a i liječnicima dogoditi da potraže zadovoljstvo u ne tako zdravim namirnicama. Primjer: često vam se jede kolač od mrkve iako niste gladni. Ako razmislite, možete otkriti da svaki put posežete za kriškom više nesvjesno kada ste pod stresom. Upravo to može biti ključ za lakši prekid veze stres-šećer. 
Kada osjetite potrebu da pojedete nešto slatko, prvo zastanite i razmislite zašto želite taj kolač, je li u pitanju dosada, tuga, planiranje… Ako potreba za hranom ne dolazi radi stvarne gladi, dobro je znati što je uzrok kako biste mogli znati da trebate nekoga nazvati dok vas ne prođe želja ili osvijestiti sami da vam taj kolač ustvari ne treba. 

Organizirani ste i planirate 

Pri ruci su nam posvuda i namirnice za koje znamo da su pone šećera ali i one koje sadrže skrivene šećere pa im i nije tako lako odoljeti. Ako razumijete što se nalazi u vašim obrocima nije lako, posebno ako ste stalno u žurbi. Upravo će vam tu pomoći to što ste dobro organizirani pa možete problem riješiti tako da nosite grickalice koje ne sadrže puno šećera a uvijek ćete ih imati pri ruci kada se glad javi. 

Stalno ste gladni? 5 “običnih” namirnica koje će taj osjećaj zaustaviti

Odustajete kada naiđete na problem

Ne morate od šećera potpuno odustati, odreći se može značiti da postoji vrijeme i mjesto za njega. Nutricionistica Brooke Alpret kaže kako savjetuje namjerno ugađanje šećerom pa tako jednom tjedno planirajte da ćete pojesti nešto što stvarno volite, sladoled ili kolač bez grižnje savjesti. Tako ćete si pomoći pri tome da jede manje šećera a nećete za njim patiti jer upravo istraživanja pokazuju da velika želja a puno zabrana mogu samo sprečavati gubitak kilograma. 

Vaš je stav sve ili ništa 

Ako morate pojesti cijelu vrećicu bombona ili cijelu kutiju sladoleda, najbolje je da ih nemate pri ruci. Iako je pametnije da sve izbacite iz kuhinje, to vam neće dugoročno pomoći. Isto tako je zgodno znati da šećeri iz voća mogu samo potaknuti želju za slatkim, pa je bolje paziti i na to dok vam sve ne postane nova rutina. 

Dr. Lejla Kažinić Kreho otkriva sve što morate znati o detoks sokovima i jesu li oni dobar izbor za vas

Gurman ste 

Ne samo da se šećer može naći na neočekivanim mjestima, ali se često zaboravlja da se nalazi i u pecivima i na pizzi. To znači da možete biti ludi za šećerom a da toga niste niti svjesni. Tjestenine, krekeri, palačinke… sve su to namirnice koje šećer sadrže. Ako volite ujutro pojesti nešto ukusno i konkretno, to bi mogao biti još jedan znak da jako volite šećer. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo