Zdravlje

Zdravlje

Kako se slažu psorijaza vlasišta i sunce?

Foto: Shutterstock

Hoće li psorijaza zahvatiti samo određene dijelove tijela ili će se proširiti po cijelom tijelu, ovisi od slučaja do slučaja, a kako se radi o kroničnoj kožnoj bolesti, ona zahtijeva stalno i sistematsko liječenje.

Oboljelima od psorijaze na pojedinim dijelovima tijela nastaje crvena, zadebljana koža koja je prekrivena srebrno-bijelim i suhim ljuskama, a mjesta na kojima se najčešće pojavljuje su koljena, laktovi, trup, vlasište te nokti. Može se pojaviti i na drugim dijelovima tijela, a iako nije genetski nasljedna, u genetskom kodu može biti zapisana informacija koja osobe može učiniti sklonima za razvoj psorijaze.

Psorijaza i promjene na koži

Promjene u vlasištu se pojavljuju pretežno kod djece, na ostaloj koži uglavnom nakon puberteta, napominje dr. Gordana Krnjević, dermatovenerologinja te dodaje kako su one obično crvene i ljuskave, dobro ograničene, izraženijeg ruba u kojem se mogu vidjeti mjehurići ispunjeni bistrim sadržajem, koji mogu pucati i ostavljati plitke ranice.

“Promjene na dlanovima i tabanima uglavnom se manifestiranju ljuskanjem i blagim crvenilom i zadebljanjem kože. Na svodu tabana, gdje je koža tanja, mogu se pojavljivati bistri  mjehurići koji pucaju. U području obraslom dlakama, npr. brada ili potkoljenice se pojavljuju gnojni mjehurići koji mogu biti vezani uz dlaku, ponovo u okruglim žarištima.”  naglašava dr. Krnjević

Što kada se psorijaza pojavi na tjemenu

Vlasište spada među mjesta na tijelu gdje se psorijaza najčešće pojavljuje, uglavnom uz promjene na ostaloj koži, rjeđe kao izolirano sijelo bolesti. Psorijaza vlasišta znatno utječe na kvalitetu života bolesnika jer su na otvorenom dijelu kože i izložene pogledima. Liječenje se najčešće provodi pripravcima u obliku gela ili losiona u koje su ugrađeni lijekovi za lokalnu terapiju psorijaze, najčešće kortikosteroidi, kalcipotriol, keratolitici ili kombinacije navedenih lijekova. ” pojasnila je dr. Krnjević i dodala kako osim spomenutog postoje i šamponi u kojima je aktivni sastojak neki od katranskih spojeva. Liječenje psorijaze u vlasištu može se provoditi i fototerapijom jer postoje tzv. fotočetke, koje uglavnom emitiraju UVB svjetlosni spektar.

Također, ukoliko su promjene u vlasištu dio proširene bolesti, koju je potrebno liječiti sustavnom terapijom, primjenjeni lijekovi će poboljšati stanje u vlasištu. Zbog velikog broja dlačnih folikula, lokalno primijenjeni lijekovi bolje prodiru u kožu, ali je unatoč tome često puta učinak terapije sporiji i lošiji nego na ostaloj koži.

Kako sunce djeluje na psorijazu?

Sunce bi trebalo povoljno djelovati na nestanak psorijatičnih promjena, smatra dr. Krnjević:

“Sa sunčanjem ne treba pretjerivati u skladu s općim preporukama oko izlaganja suncu. Svježe namazanu kožu nekim od lokalnih lijekova za liječenje psorijaze ne treba izlagati suncu, pogotovo ne ako se primjenjuju šamponi s katranom jer to može dovesti do fototoksičnih i fotoalergijskih reakcija.”

Foto: Shutterstock

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo