Zdravlje

Zdravlje

Kako sigurno izbjeći razvod?

Do sada smo vam otkrili mnoge savjete kako ostvariti i zadržati bračnu sreću. Osim što biste trebali često reći “hvala”, biti spremni naljutiti se ili odobravati muško druženje, stručnjaci savjetuju: redovito obavljajte kućanske poslove. To se odnosi i na vas, dragi muškarci.

Naime, jedan od bitnijih razloga razvoda prema najnovijem britanskom istraživanju upravo je nezadovoljstvo zbog partnerovog/partneričinog zanemarivanja kućanskih poslova.

Doduše, prvi na ljestvici razloga razvoda udaljavanje je partnera ili njihova nevjera, no na drugom mjestu je neoprana i neispeglana odjeća, krcata perilica posuđa ili prljav pod s debljim slojem prašine od vašeg novčanika. Točnije, zanemarivanje kućanskih poslova odgovorno je za 30 posto razvoda u Velikoj Britaniji, dok su izvanbračne afere skončale 40 posto brakova.

“Možda se na početku svakodnevne kućansko problemi čine trivijalnima, no kada se događaju svakoga dana može se nakupiti zamjeranje i dovesti do znatno većih problema. Možda je u pozadini prekida neki drugi bitan razlog, poput novčanih briga ili činjenice da se osobe udaljuju, no malene svađe poput one o pranju suđa mogu biti posljednja kap“, objasnila je Lindsey Taylor, menadžerica Vilede koja je provela ovo istraživanje.

Koji su to najteži prekršaji bračne sreće?

Parovi se najčešće svađaju oko nereda koji je ostavljen po kući, stoga vratite stvari na njihovo mjesto istog trena kada ih prestanete koristiti. Dakle, škaricama za nokte nije mjesto na stoliću za kavu, mlijeku nije mjesto na stolu… Obratite pozornost na to tko češće obavlja kućne poslove, s obzirom da je ovo glavni bauk za 26 posto ispitanika. Radi mira u kući, podijelite se i redovito izvršavajte svoje dužnosti.

Češći razlozi ozbiljnih svađa također uključuju ignoriranje posuđa koje se nagomilava u kuhinjskom sudoperu ili pak prljavu odjeću koja se gomila na podu umjesto u košari za pranje.

Prosječan se par svađa tri puta mjesečno oko ovih stvari, a torturu ponavljaju i obnavljaju devet mjeseci nakon čega odluče poći svaki svojim putem. Najduže što su ispitanici “dogurali” svađajući se redovito bile su dvije godine.

“Određivanje jasnih smjernica za kućanske dužnosti može biti prilično neromantičnan pristup vezi, no biti razuman i planiranje unaprijed može parovima pomoći izbjeći loš prekid u budućnosti“, savjetovala je Taylor.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo