Kako skrbiti za starije osobe u njihovim domovima? Rješenje je radna terapija - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako skrbiti za starije osobe u njihovim domovima? Rješenje je radna terapija

Shutterstock

Hrvatska je kao i ostatak Europske unije suočena s povećanim trendom starenja stanovništva i stoga je nužno što prije naći kvalitetno rješenje integriranog pristupa skrbi starijih osoba u njihovim domovima.

Trenutno u Hrvatskoj, u sustavu HZZO-a, ne postoji model radne terapije u kojem je usluga radne terapije dostupna u kući, zbog čega su mnoge starije osobe primorane prerano napustiti svoje domove i biti institucionalizirane ili moraju privatno plaćati radne terapeute, rečeno je između ostaloga na trodnevnoj radionici, organiziranoj u Zagrebu u sklopu EU projekta „Integrirani pristup skrbi za starije osobe u kući CrossCare – Home Care“.

U sklopu projekta prvi put će u Hrvatskoj biti razvijen program za provedbu integriranog pristupa skrbi u kući, a posebna novost je razvijanje usluga radne terapije u kući na pilot-projektu u Zagrebu, gdje će šest radnih terapeuta, u suradnji s ostalim partnerima na projektu, pružati usluge integrirane skrbi za 570 osoba starije životne dobi u razdoblju od 22 mjeseca. U konačnici bi takav program trebao postati standardni dio našeg sustava zdravstvene skrbi.

Radna terapija u Hrvatskoj trebala bi biti više prepoznata jer u svijetu i Europi pokazuje izvrsne rezultate. Radni terapeut pomaže osobi da se vrati u svoj svakodnevni život; za vrijeme i nakon rehabilitacije, te djeluje u području prevencije, što je posebno važno u kontekstu deinstitucionalizacije zdravstva. U ovom projektu ključno je starijim osobama, kojih samo u Zagrebu ima 20 posto, podići kvalitetu života, omogućavajući im ne samo da dobiju skrb u kući nego i da što dulje ostanu samostalni, živeći u svojim domovima, istaknula je Saša Radić iz Hrvatske udruge radnih terapeuta koja je također suradnik na projektu.

U Hrvatskoj trenutno postoje 563 radna terapeuta, što je 13,6 na 100 tisuća stanovnika, dok je, primjerice, u susjednoj Sloveniji ta brojka dvostruko veća (26,6 radnih terapeuta na 100 tisuća stanovnika), pokazuju rezultati istraživanja Europskog vijeća radnih terapeuta (COTEC). Za usporedbu, Švedska ima 12.000 radnih terapeuta ili 120 na 100 tisuća stanovnika, a Njemačka 61.000 ili 73,9 na 100 tisuća stanovnika.

Projekt se provodi u sklopu programa suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta je Zavod za oskrbo na domu iz Ljubljane, a partneri na projektu su Grad Zagreb, Center za pomoč na domu Maribor, Mestna občina Ljubljana, Dom Zdravlja Čakovec i Ustanova za zdravstvenu njegu u kući Zagreb.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo