Zdravlje

Zdravlje

Kako spriječiti pojavu suhih očiju?

Oči se najčešće isušuju zbog dugotrajnog gledanja u ekran računala, odnosno zbog toga što u tim trenutcima i do 50 puta manje trepćemo.

Najčešći razlozi pojave suhih očiju su sve češća upotreba računala u radu i privatnom životu, radi se o tzv. Computer Vision Syndromu.

Osim toga, na pojavu suhih očiju utječu i suhi, zatvoreni prostori u kojima boravimo, upotreba nekih lijekova, npr. antihistaminika za alergiju, te menopauza kod žena.

Suho oko se vrlo često javlja u sklopu nekih autoimunih bolesti kao što su reumatoidni artritis, lupus i Sjogrenov sindrom.

Autoimune bolesti – koji su uzroci i kako postaviti dijagnozu?

Zašto je računalo krivac?

Dok radimo za računalom i do 50 puta rjeđe trepnemo što dovodi do isušivanja površine očiju. Osim toga refleksija od zaslona računala dodatno doprinosi sindromu suhog oka.

Savjeti za zaštitu očiju od štetnog utjecaja računala

Što činiti kod suhih očiju?

Potrebno je učiniti pregled kod oftalmologa koji će točno utvrditi o kojem se tipu suhoće očiju radi. Naime suzni film koji se nalazi na površini oka ima tri sloja i oftalmolog će na pregledu utvrditi u kojem sloju je došlo do poremećaja. Na osnovu toga se određuju umjetne suze ili posebni gelovi za ovlaživanje oka.

Svakodnevne navike koje će nas sačuvati od suhih očiju

Trebali bi koristiti zaštitne naočale pri radu sa računalom, kapati umjetne suze, te ovlaživati prostore u kojima radimo i boravimo.

Naravno, savjetuju se i redovni oftalmološki pregledi.

Zamućenje vida? Plutajuće čestice? Evo što vam vaše oči pokazuju! Saznajte i je li ovisnost o kapima za oči rizik ili ne?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo