Kako znati da bol u trbuhu nije 'normalna': Prepoznajte kada hitno tražiti pomoć liječnika - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako znati da bol u trbuhu nije ‘normalna’: Prepoznajte kada hitno tražiti pomoć liječnika

Shutterstock

Problemi povezani s bolovima u trbušnoj šupljini jedan su od vodećih uzroka posjetama ambulanti za hitnu medicinu

Ovisno o tome u kojem dijelu trbušne šupljine je bol locirana, koliko je jaka i koji drugi simptomi je prate moguće je odrediti jeste li slučaj za hitnu ili niste. Ovo su neki od njih.

Večerali ste ćevapčiće s lukom i sad ispaštate zbog ove male nesmotrenosti. Ili možda niste mogli odoljeti torti sa sirom premda ne podnosite najbolje mliječne proizvode? U ovakvim slučajevima za očekivati je da će vam se želudac pobuniti i da će se pojaviti uobičajeni simptomi nelagode, mučnine pa čak i bolovi. Međutim, što kad se bol u trbušnoj šupljini pojavi niotkuda? Ponekad je bol vrlo jaka ili toliko dugo traje da sigurno ne može biti povezana s obrokom koji ste pojeli.

1. Jaka bol nakon masnog obroka

Ukoliko vam se nakon obroka s velikim udjelom masnoća trbuh udvostruči, moguće je da upravo proživljavate napadaj žučnog mjehura. Žene su tome osobito sklone, a najrizičnija skupina su dame u četrdesetim godinama s prekomjernom tjelesnom težinom.

Kod napada bol se naglo pogoršava nakon obroka i traje između 30 i 60 minuta, nakon čeka se može povući pa opet pojaviti. S vremenom se njezin intetnzitet pojačava i ne posustaje.

2. Grčevi u donjem dijelu trbuha popraćeni proljevom ili zatvorom

Ovo može biti znak da bolujete od sindroma iritabilnog crijeva. Najčešće pogađa mlađe žene, ali prisutan je u općoj populaciji. Simptomi ovog poremećaja mogu se držati pod kontrolom pravilnom prehranom, prihvaćanjem zdravih životnih navika i izbjegavanjem stresnih situacija. U nekim slučajevima potrebna je terapija lijekovima.

Kako jednostavno poboljšati probavu? Jednu namirnicu vaša će crijeva obožavati

3. Bolovi ispod prsnog koša

Osjetite li neugodnu, probadajuću bol ili pritisak u gornjem dijelu trbušne šupljine, odmah ispod rebara, to može ukazivati na probleme sa srcem.

Ukoliko je bol uporna i osjećate da ne možete udahnuti punim plućima vrijeme je da potražite mišljenje liječnika. Mnogi ljudi ove bolove povezuju sa žgaravicom i drugim probavnim problemima. Premda to može biti istina, ukoliko bolujete od dijabetesa ili hipertenzije nalazite se u rizičnoj skupini i trebali biste čim prije posjetiti liječnika.

4. Snažna akutna bol u donjem desnom dijelu trbušne šupljine

Iznenadna bol u donjem dijelu trbušne šupljine može biti znak upale slijepog crijeva osobito ako je popraćena visokom temepraturom. Bol najčešće počinje u zoni pupka i s vremenom se pogoršava.

Ako bolovi postaju sve jači i ne posustaju, a popraćeni su povraćanjem i zatvorom to je znak da odmah krenete u hitnu ambulantu. Upala slijepog crijeva liječi se operativnim putem, a ukoliko ne reagirate na vrijeme može završiti smrtnim ishodom.

5. Nejasna bol u gornjem dijelu trbuha povezana s mučninom i podrigivanjem

Kod starijih pacijenata nejasna bol u srednjem i gornjem dijelu trbušne šupljine, popraćena mučninom i podrigivanjem, može biti simptom srčanog udara. Najobičniji EKG ili srčani markeri (troponin) mogu u ovom slučaju spasiti život.

Povraćanje koje se javlja u kombinaciji s bolovima u leđima ili čeljusti te kratkim dahom može ukazivati na stanje opasno po život.

6. Iznenadna i teška bol u želucu

Kad se iznenada pojavi jaka bol u srednjem dijelu trbušne šupljine, osobito kod osoba s peptičkim ulkusom ili onima koji u većim dozama uzimaju aspirin ili protuupalne nesteroidne lijekove, ovo stanje može ukazivati na perforaciju.

Prisutnost slobodnog zraka i želučanog sadržaja u trbušnoj šupljini može dovesti do stanja poznatog kao peritonitis. To može dovesti do septičkog šoka kao posljedice kontaminacije u trbušnoj šupljini. Ovo stanje zahtijeva operativni zahvat kako bi se zatvorilo curenje.

7. Bol u lijevoj ili desnoj donjoj strani trbušne šupljine kod žena

Osjetite li iznenadnu bol u ovom području to može upućivati na puknuće ciste na jajniku, ako ste u sredini menstrualnog ciklusa.

20 namirnica koje mogu povećati rizik od razvoja raka – izbacite iz prehrane

Osjetite li naglu, jaku bol u zdjelici, a moguće je da je praćena mučninom i povraćanjem u pitanju bi mogla biti torzija jajnika (uvrnuće jajnika i dijela jajovoda). Odmah potražite pomoć u najbližoj ambulanti hitne medicine. Danima ili, ponekad tjednima prije nagle boli, mogu se pojavljivati bolovi koji nalikuju na kolike. Nemojte ih zanemariti.

8. Bol poput probadanja noževima u donjem dijelu trbušne šupljine

Bol koja se širi cijelim donjim dijelom trbušne šupljine, praćena mučninom, povraćanjem, temperaturom i drhtanjem može biti simptom bubrežnih kamenaca. Za dijagnozu je potrebno napraviti ultrazvuk ili CT, a lijekovi protiv bolova pomoći će u olakšavanju stanja. Ukoliko je bol nepodnošljiva i konstantna biti će potrebni jači narkotici. Da bi olakšali prolazak velikim kamencima liječnici pacijentima daju alfa blokatore jer opuštaju krvne žile i pojačavaju protok krvi.

9. Bol u donjem lijevom dijelu trbušne šupljine koja se pogoršava kad se krećete

Bol u ovom području može značiti da imate divertikulitis – upalu malih vrećica sluznice na debelom crijevu. Uobičajeni tretman uključuje antibiotike i omekšivače stolice kako bi se smanjio rizik od nastanka apscesa.

Novija istraživanja pokazuju da antibiotici zapravo nisu uvijek potrebni, a dovoljni su i lijekovi protiv bolova kao što je acetaminofen.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo