Zdravlje

Zdravlje

Kardiolozi izbjegavaju ovih 6 navika jer loše utječu na zdravlje srca, a vi?

Ponekad su čak i navike koje se čine beznačajnima put ka ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Na primjer, manjak sna može voditi do dijabetesa, prejedanje radi emocionalnog stresa može voditi do pretilosti. 

Kada se radi o zdravlju srca, lista opasnih navika samo raste. Kardiolog Juan Rivera, i njegova suradnica dr. Sabrina Hernandez upozoravaju da je potrebno naučiti kako se pobrinuti za to da nam srce ostane što dulje zdravo. 

1. Niste dobro proučili keto dijetu 

Keto može pomoći ako vam je cilj gubitak kilograma, ali je važno dobro proučiti kako se ta dijeta provodi pravilno i razgovarati sa stručnjakom kako biste odlučili je to prava dijeta za vas. “Kada se keto dijeta provodi nepravilno, osoba može unositi previše zasićenih masnoća, što u konačnici može voditi do povišenja razine lošeg kolesterola, a upravo je on jedan od odlučujućih faktora kod razvoja kardiovaskularnih bolesti”, pojasnila je dr. Juan. Ako odlučite isprobati keto dijetu, dr. Juan savjetuje da se koncentrirate na dobre masnoće kad god možete – ribe, avokada, orašastih plodova. 

Mnogima je ovo omiljena navika, ali ona sigurno vodi do bolesti srca, upozoravaju liječnici

2. Jedete previše sladoleda 

Ovo se ustvari odnosi na bilo koji slatkiš koji je pun šećera i masnoća jer upravo ti sastojci doprinose razvoju kardiovaskularnih bolesti. Ne morate se poputno odreći deserata, ali ih treba jesti samo povremeno a ne svakodnevno, dodaje dr. Juan. 

3. Ne jedete dovoljno vlakana 

Vlakna su važan dio dijete, ali posebno ako želite paziti na zdravlje srca. “Vlakna su prirodni detoksikacijski agent na koje se oslanjaju i crijeva i srce. Pokazalo se kako utječe na snižavanje kolesterola, i služe kao probiotik za crijeva koji pomaže održati zdravlje srca i cijelog tijela. Lista namirnica s vlaknima je duga, ali zobena kaša, mahune, jabuke, citrusi i mrkva su dobar odabir. 

4. Jedete nesvjesno 

Hernandez ističe kako je nesvjesno jedenje, što znači da dozvolite da vas se ometa kada jedete, može biti jako loše za zdravlje srca. 

“Kada ste skoncentrirani na svaki zalogaj, osjećat ćete se kao da imate više kontrole. No emocije, stres ili jako težak raspored mogu provođenje ovog savjeta samo otežati i lako je previdjeti koliko jedete. Iako vam svjesno jedenje neće pomoći sto posto pri rješavanju svih problema, ali može vam pomoći da se ne prejedate i da ne konzumirate hranu koja je loša za vaše zdravlje. 

5. Ne konzumirate namirnice koje su zdrave za srce

Ovo su namirnice koje su dobre za zdravlje srca, a Hernandez predlaže da ih se što više ukomponira u prehranu. Danas su svi zauzeti, pa bi bilo pametno uzeti si vremena tijekom vikenda ili u ponedjeljak kako biste napravili popis zdravih namirnica i nabavili ih za cijeli tjedan kako bi vam uvijek  bili pri ruci. 

Napici koje bi trebali izbjegavati, pogotovo ako imate 50 ili više godina

Iako je puno namirnica koje su dobre za zdravlje srca, Hernandez ističe kao najbolji odabir losos, žitarice, avokado, voće, orašaste plodove. 

6. Unosite previše kalorija 

Previše kalorija u obrocima može uvelike utjecati na zdravlje srca, čak i ako su te kalorije iz dobrih namirnica. “Pretjeran unos kalorija znači i da se one negdje pohranjuju, a to uzrokuje velike probleme u organizmu poput povišenog kolesterola i triglicerida“, ističe liječnik te dodaje kako se ne radi samo o masnoj i slatkoj hrani, već i brokula, losos i kvinoja mogu biti štetni ako se pretjera. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo