Svakog su dana kardiolozi svjedoci posljedica loše prehrane na zdravlje srca.
I dok povremeno uživanje u pojedinim namirnicama nije opasno, sve više od toga može biti.
Ovo su namirnice koje kardiolozi nikada ne stavljaju u usta!
Procesuirano meso
Izraz “prerađeno meso” odnosi se na proizvode kojima je trajanje produljeno dimljenjem, soljenjem ili dodavanjem aditiva. Stručnjaci su “crveno meso” definirali kao ne prerađeno meso, poput govedine, hamburgera, janjetine ili svinjetine. Jennifer Haythe, kardiolog i profesor medicine u New Yorku kaže da takvim namirnicama nikada ne prilazi jer konzumacija prerađenog mesa značila je i veće šanse za srčana oboljenja, ali i za dijabetes.
Crveno meso
“Taj prekrasan odrezak na vašem tanjuru je pun natrija, kolesterola i zasićenih masnoća” napominje dr. Haythe te dodaje kako uvijek svojim pacijentima savjetuje da crveno meso jedu samo jednom mjesečno. Ipak, ne naručujte meso u restoranima nego ga pripremajte sami.
Nutricionistica razbija 5 najbizarnijih mitova o prehrani
Čips od krumpira
Ove su grickalice, savjetuje liječnica, također pune masnoća i soli. Studija objavljena u magazinu New England Journal of Medicine ističe kako 99 posto ljudi na svijetu dnevno unese u organizam više od 2000 mg natrija u danu, što je za 500 mg više od preporučene dnevne doze. Savjetuje da posegnete za kokicama koje ćete sami pripremiti.
Pizza
Pizzi se svi veselimo, ali na žalost sve što ćemo od nje dobiti je jedan veliki ugljikohidrat uz dodatak natrija i obrađenog sira, smatra dr. Haythe. Ne morate se odreći omiljenog jela ali ga možete pripremati sami i paziti koje sastojke dodajete.
Gazirani dijetni napici
Sindhu Koshy, dr, kardiolog iz Michigana kaže kako je običan napitak te vrste bolji od onog dijetnog:
“Sastojci u tom napitku su ustvari puno gori od onih u običnom napitku i zbog umjetnih sladila ćete samo željeti još slatkoga”.Ovakav napitak će na kraju potaknuti debljanje što je rizičan faktor za razvoj kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa…
Ovih 8 stvari ne smijete raditi ako pijete jabučni ocat
Sol
Natrijev klorid, što je drugi naziv za kuhinjsku sol, nalazi se u mnogim proizvodima, pogotovo onim prerađenim. Zbog toga, ne možemo biti sigurni koliko točno soli unosimo na dnevnoj bazi, no ako se većinom hranite prerađenim namirnicama, savjetuje se da unos soli ipak ograničite na 2 grama. Prekomjeran unos soli u organizam može dovesti do neželjenih kardiovaskularnih incidenata.
Energetski napici
Iako se promoviraju kao izuzetni zdravi, ovi su napitci ne tako zdravi jer kombinacija sastojaka u njima potiče i ubrzan rad srca. Srcu će štetiti i neprospavane noći koje slijede nakon uživanja u većim količinama ovog napitka.
Bijeli kruh
Bijeli kruh, tjestenina, bijela riža i sve što sadrži škrob dr. Koshy izbjegava: “Želite smanjiti unos ovakvih namirnica jer se pretvaraju u šećer u organizmu, a previše šećera vodi do pretilosti. Pretilost uništava zdravlje srca”.
Odlične ideje za doručak za one koji ga uvijek preskaču
Žitarice u kutiji
Ponavljamo – šećer je loš kako za opseg struka tako i za zube, ali nam je i jasno da ovim riječima nismo “ubili” vašu ljubav prema njemu… Ovakve namirnice su pune šećera, a jedna je studija pokazala kako osobe koje kalorije u organizma unose putem šećera (17-21 posto kalorija) imaju 38 posto veće šanse da će patiti zbog kardiovaskularnih bolesti.
A. A.
Foto: Shutterstock