Zdravlje

Zdravlje

Kirurgija štitnjače – kako se operira danas uz suvremene tehnologije

Shutterstock

Ovaj tekst o primjeni suvremenih tehnologija u kirurgiji štitnjače nastao je prvenstveno kao moja reakcija na pitanja bolesnika koji bi došli na operaciju.

Svake godine u Hrvatskoj 3000 bolesnika bude podvrgnuto operativnom zahvatu zbog nekog problema sa štitnjačom.

Najčešći razlozi za operaciju jesu:

1. zloćudni tumori štitnjače,

2. dobroćudni tumori štitnjače,

3. dobroćudni čvorovi u štitnjači (struma) koji zbog svojeg položaja i veličine stvaraju funkcionalne smetnje u svakodnevnom životu (disanje, hranjenje i govor),

4. pojačani rad štitnjače (hipertireoza) koja se nije smirila na medikamentoznu terapiju (lijekove).

Karcinomi štitnjače – bolest kod koje je kirurški zahvat glavna terapija

Što operiramo?

Kirurškim postupkom, ovisno o dijagnozi, kirurg u dogovoru s bolesnikom, odstranjuje najmanje pola štitnjače (jedan režanj). U slučaju zloćudnih tumora, hipertireoze (pojačanog rada štitnjače) ili dobroćudnih čvorova u oba režnja štitnjače odstranjuje se čitava žlijezda. Kod zloćudnih tumora štitnjače, preventivno se odstranjuju limfni čvorovi koji se nalaze uz štitnjaču (tvz. paratrahealna disekcija).

Kako se operiralo u prošlosti?

Nekada bi se rez za štitnjaču postavio nisko na vratu u dužini od 10 centimetara. Na putu do štitnjače, ovisno o njezinoj veličini, kirurzi bi razmicali ili rezali sve strukture, poglavito mišiće. Dolaskom na štitnjaču kirurg bi svaku veću krvnu žilu trebao podvezati kirurškim koncem.

Zbog nesavršenih tehničkih uvjeta (loše tehnike elektrokoagulacije) i nedovoljnog poznavanja anatomije ozljede povratnog živca i paratireoidenih žlijezda bili su vrlo česte.

Na završetku operacije postavljao bi se dren koji bi nekoliko dana stajao u bolesniku. Boravak u bolnici nerijetko bi trajao i tjedan dana.

Kako se danas operira u najmodernijim centrima?

Uspjeh današnje operacije garantira nam suvremena tehnologija u rukama iskusnog kirurga u profesionalnom centru koji se bavi kirurgijom štitnjače (vidi iskusni kirurg).

Danas se primjenjuje horizontalni rez položen u sredini vrata u visini istmusa (srednjeg dijela) štitnjače otprilike 2-3 cm ispod donjeg ruba hrskavice grkljana. Rez je dužine 3-5 cm, a odgovara promjeru najvećeg čvora u štitnjači kojeg je potrebno odstraniti.

Minucioznom kirurškom tehnikom koja podrazumijeva upotrebu kirurških lupa-naočala (koje operateru povećavaju polje za 2-4 puta), te upotrebom suvremenih tehnologija (ultrazvučni harmonični nož, kliješta za automatsko zatvaranje krvnih žila i sl.) kontrola krvarenja je izvrsna, bez potrebe za korištenjem kirurškog konca koji bi inače trajno ostao u bolesniku.

Sve strukture oko štitnjače se samo razmiču, a tek iznimno režu. Boravak u bolnicu svodi se na dva do tri dana.

Donosi li nam budućnost nešto bolje?

Endoskopski potpomognuta operacija – MIVAT

Često nazivana minimalno invazivna operacija, nije u potpunosti opravdala velika očekivanja operatera početkom 21. stoljeća. „Moda“ operacije štitnjače endoskopskim instrumentima kroz mali rez na vratu nije donijela nikakve prednosti spram današnjih suvremenih operacija. Dapače, bila je rezervirana samo za „male štitnjače“, a značajno je produžavala vrijeme operacije, te je zbog skupih endoskopa i dodatnih asistenata značajno poskupljivala. Nakon prvotnog poleta danas se izvodi iznimno rijetko, te polako odlazi u zaborav.

Robotska operacija štitnjača (DaVinci) 

Upotreba robota u operaciji štitnjače je popularna isključivo u bogatim istočnoazijskim zemljama (Južna Koreja). Radi se o postupku gdje robotske ruke, kojima upravlja kirurg na udaljenoj konzoli, ulaze pod kožu rezovima ispod pazuha, razmiču strukture sve do vrata, te tek tamo počinju pravu operaciju.

Tek su malobrojni Centri u Europi i Americi pokušali uvesti tu tehniku, ali su je vrlo brzo odbacili što zbog visoke cijene, produženja vremena operacije, te povećanog morbiditeta (komplikacije operacije).

Popularnost u Aziji duguje religioznim razlozima koji ne toleriraju postojanje reza na vratu, što je ujedno i jedina prednost takve operacije.

Operacije štitnjače laserom

Vrlo često pitanje koje bolesnici postavljaju. Nitko u svijetu nije koristio laser u kirurgiji štitnjače. Postoje tek skromne studije koje opisuju postupke gdje se laserska zraka uvodi putem posebnih cijevi u dobroćudne promjene u štitnjaču kako bi prestale s rastom. Svjetska saznanja o tom postupku su oskudna, a prisutne komplikacije česte.

Iskusni kirurg

Kirurg koji godišnje obavi preko 100 kirurških zahvata na štitnjači, a radi u ustanovi u kojoj se godišnje operira najmanje 150 novih bolesnika s problemima štitnjače garancija su uspješnih operacija s minimalno komplikacija. Ustanove u kojima rade takvi kirurzi imaju najkraće vrijeme hospitalizacije s najmanje privremenih ili trajnih paraliza povratnih živca (rekurentni živac), odnosno najmanje hipokalcemija kao posljedica hipoparatireoidizma.

Bolesti štitnjače – simptomi, uzroci i liječenje

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo