Zdravlje

Zdravlje

Kod ginekologa: 7 stvari koje vaš liječnik želi da znate

Svaka bi žena trebala biti svjesna kako je odlazak ginekologu nešto što je nužno za njezino zdravlje i nešto što se nipošto ne bi smjelo izbjegavati.

Jedan od neugodnijih odlazaka liječniku za žene je svakako odlazak na ginekološki pregled. Uvijek se za taj pregled spremaju znatno duže i detaljnije nego za bilo koji drugi pregled. Isto tako, upravo im ginekološki pregled zadaje najveće brige i stresove

Ginekolozi svoje pacijentice pregledaju kao i bilo koji drugi liječnici – tu su isključivo kako bi pomogli.

Isto tako, žene se često opterećuju posve nevažnim mislima zbog kojih se ne mogu opustiti, a to je za sam pregled itekako potrebno. Pogledajte kojih je to 7 stvari koje vaš liječnik želi da znate:

1. Vaša intimna frizura nije važna

Dame uvelike posvećuju pažnju estetici, bilo što da je u pitanju. Kada je riječ o odlasku ginekologu, ženi je često najveći problem je li se izdepilirala kako treba. Ovo je svakako stvar koja se nalazi na prvom mjestu kada je riječ o brigama koje vam ne trebaju biti brige.

2. Pitajte što god vas zanima – zaboravite na sram

Istina, mnogo je lakše reći nego učiniti, ali vaši su se ginekolozi susreli i itekako dobro znaju sve o neugodnim mirisima, osipima, crvenilima i sl. na vašem intimnom području. Ako vas bilo što zanima, jednostavno pitajte jer ne zaboravite da je riječ o vašem zdravlju!

3. Pitanja o seksualnom životu su bitna

Ako želite što precizniju dijagnozu, na pitanja o svome seksualnome životu morate biti spremne odgovarati. Naravno, detalji nisu bitni, ali ako podaci o vašoj reakciji na kontracepciju, lubrikante i sl. mogu pomoći, ne sramite se odgovoriti na njih. Isto tako, svome liječniku trebate reći imate li ili nemate bolan seksualni odnos

10 pitanja koje se žene boje pitati svog ginekologa!

4. Najbolja higijena je ona na bazi vode

Žene izrazito paze, posebice kada se spremaju za ovaj pregled, na higijenu svoje vagine. Koriste raznorazne kreme, sapune i sl., i to sve s ciljem smanjenja neugode. Ginekolozi svakako žele da vi znate da upravo ti sapuni narušavaju vaginalnu floru. Najbolja i najzdravija higijena ona je koja se sastoji – samo od vode

5. Ginekološke preglede morate uvrstiti u svoje redovne preglede

Ginekolozi žele da žene ozbiljno shvate svoje zdravlje. Za to je nužno da prevladate sram u sebi i da ne odgađate ginekološke preglede. Naime, preporučljivo ih je obavljati barem jednom godišnje jer samo se na taj način na vrijeme mogu prepoznati i prevenirati eventualne bolesti.

6. Morate reći kada vam je neugodno

Svome liječniku morate moći reći je li vam nešto neugodno ili ne. Ako imate problema s bilo kojim dijelom pregleda, slobodno to recite kako bi vaš liječnik promijenio način ili tijek pregleda

7. Morate razviti povjerenje

Svima je jasno da ovakav pregled nije nikomu ugodan, međutim stvari koje vas zabrinjavaju, a nipošto ne bi trebale, trebate ostaviti iza sebe kako biste razvili povjerenje sa svojim liječnikom. Bez povjerenja između pacijentice i liječnika sigurno neće moći doći do dobrih rezultata.

Kako fizioterapija pomaže u liječenju ginekoloških tegoba?

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo