Zdravlje

Zdravlje

Koje je najbolje vrijeme u danu za uzimanje vitamina? Evo i kako ih pravilno kombinirati

Shutterstock

Ako svaki dan uzimate dodatke prehrani, onda želite i biti sigurni da od njih imate neke koristi.

Pogotovo ako uzmemo u obzir da hranjive sastojke u dodacima može biti i teško apsorbirati, zato je važno i pravilno iu uzimati kako bi postigli pravi učinak. 

Mnogi dodaci prehrani dobro funkciniraju s hranom, piše Goop. Dapače, većina vitamina topivih u mastima najbolje djeluje kada se uzimaju oko obroka i lakše se apsorbiraju.

Vitamini A, D, E i K samo su neki koje bi uvijek trebale uzimati oko obroka. No, istraživanja pokazuju da od svih vitamina, upravo vitamin D treba najviše hrane za idealnu apsorpciju. Zato stručnjaci savjetuju uzimanje ovog vitamina uz najveći obrok u danu. Međutim, za ove vitamine pripazite da obrok koji jedete s njima sadrži zdravu dozu masti. Insider piše da je s ovim dodacima najbolje uzimati namirnice kao što su jaja, maslinovo ulje i avokado.

Od ostalih dodataka prehrani koji se dobro slažu s hranom su i probiotici

U koje vrijeme uzimati vitamine?

Primjerice, vitamin C može uzrokovati mučninu i probavne smetnje kad se uzima na prazan želudac. Za najbolji učinak, poželjno je uzimati ga uz obrok. S druge strane, magnezij pomaže kod opuštanja, pa je idealno da ga se uzima nakon večere. 

Vitamini poput B6 i Q10 idealni su za uzimanje ujutro jer će podići razinu energije. Svakako uzmite u obzir da i organizam ima svoje granice zato nemojte trpati šaku punu vitamina u sebe već ih raspodijelite, a kako najbolje je savjetovati se sa svojim obiteljskim liječnikom koji vam može pomoći i da provjerite imate li i kakav nedostatak određenih vitamina. 

Pomoći vam može i nutricionist, a mag. nutr. Andrea Bilandžija savjetuje da se prije uzimanja vitamina pozabavite svojom prehranom: 

“Dodaci prehrani mogu nam pomoći da unesemo sve potrebne hranjive tvari ako naša prehrana nije dovoljno raznovrsna. No dodaci prehrani nisu i ne smiju biti zamjena za uravnoteženu prehranu. Najprije bismo prehranom trebali pokušati zadovoljiti sve svoje potrebe, a tek onda posezati za dodacima. Prije nego što posegnete za dodacima prehrani, pokušajte poboljšati prehranu. Hranjive tvari najmoćnije su kada dolaze iz hrane, jer tada dolaze u pratnji mnogih drugih korisnih hranjivih tvari, poput karotenoida, flavonoida, minerala i antioksidansa kojih nema u većini dodataka.”

5 napitaka koje morate izbjegavati ako vas muči visoki krvni tlak

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo