5 napitaka koje morate izbjegavati ako vas muči visoki krvni tlak - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

5 napitaka koje morate izbjegavati ako vas muči visoki krvni tlak

Shutterstock 2078876503

Je li i jutarnja kava opasna za krvni tlak?

Visoki krvi tlak može biti opasno stanje koje može voditi do razvoja teških bolesti, a upravo je to razlog zašto ga trebate redovito provjeravati kako biste izbjegli moguće posljedice. Dobar je način prevencije ali i kontrole krvnog tlaka upravo izbjegavanje određenih navika.

Deset čimbenika rizika na koje možemo utjecati su: povišen krvni tlak, tjelesna neaktivnost, neodgovarajuća prehrana, prekomjerna tjelesna masa pušenje, konzumacija alkohola, fibrilacija atrija, povišeni masnoće u krvi, šećerna bolest, depresija i stres. 

Hipertenzija se naziva „tihim ubojicom“ jer često nema očite simptome pa se smatra vrlo podmuklim stanjem jer ljudi neće shvatiti da je potrebno raditi na tome da se vrijednosti tlaka snize.  Ako se simptomi ipak pojave oni uključuju glavobolju, umor, smetenost, bol ili stezanje u prsima, promjene vida, mučninu, povraćanje, anksioznost, pretjerano znojenje, bljedilo kože ili crvenilo lica te drhtanje mišića. 

Koliko alkohola smijemo popiti u danu, a da ne štetimo zdravlju i da nismo alkoholičari?

Hipertenzija je povišeni krvni tlak koji se definira kao vrijednost sistoličkog „gornjeg“ tlaka trajno višeg od 140, ili dijastoličkog „donjeg“ krvnog tlaka trajno višeg od 90. “Ako se pitate što sa svojim krvnim tlakom i kako ga sniziti, ovo je 5 navika koje su u velikoj mjeri povezane s hipertenzijom”, navodi kardiolog. dr. Luke Laffan.  

Koje je napitke bolje izbjegavati?

Ako imate visoki krvni tlak, važno je i paziti što pijete, baš kao i na to što jedete. Evo koje je napitke bolje izbjegavati:

1. Previše alkohola 

Ako vas muči povišen krvni tlak, možda biste trebali smanjiti konzumaciju alkohola, a prema pisanju Mayo klinike, više od tri pića u danu mogu povisiti krvni tlak, a ako prečesto uživate u alkoholu, promjene mogu biti trajne. Prema istraživanjima, konzumacija sedam ili 13 alkoholnih napitaka u tjednu je povezano sa povišenim krvnim tlakom.

2. Zaslađeni napici 

Prema nutricionistima, ovakvi napici koji su puni dodanog šećera mogu negativno utjecati na krvni tlak. “Oni mogu biti opasni za hipertenziju, pa je savjet izbjegavanje takvih napitaka dobar korak. Večina ih sadrži puno šećera, što može voditi do nastanka lošeg kolesterola, a tako se i povećava rizik od dijabetesa i bolesti srca”, navodi dr. Edibel Quintero, nutricionist. Takvi su napici povezani s porastom krvnog tlaka, što može povećati rizik od razvoja hipertenzije. 

3. Energetski napici 

I ovakvi napici mogu imati loš utjecaj na zdravlje, a i povisiti izglede za razvoj hipertenzije, ako se piju stalno. “Nekoliko je studija pokazalo kako oni uzrokuju hipertenziju, a jedan od razloga je kofein u energetskim pićima koji mogu povisiti krvni tlak”, navodi nutricionistica Lindsay Delk. Upozorava da se nikada ne bi trebali kombinirati s alkoholom. 

Ove tri namirnice odličan su izbor za zdravlje srca i probave, savjetuje kardiolog

4. Preskačete mlijeko 

Možda vam zvuči čudno, ali mlijeko je ustvari odličan napitak za krvni tlak. “Istraživanja pokazuju da rizik od visokog krvnog tlaka raste ako ne pijete mlijeko. Pokušajte uključiti ga svaki dan u prehranu, barem 2 šalice”, navodi Delk. Prošlogodišnje je istraživanje pokazalo kako je konzumacija mlijeka s niskim udjelom masnoće način za sprečavanje hipertenzije i kod muškaraca i kod žena.

5. Pijete previše kave

I previše kave može utjecati negativno na zdravlje i hipertenziju. “Napici koji sadrže kofein, poput čaja, kave, energetskih napitaka, mogu povisiti krvni tlak. Nije jasno što se događa ali studije pokazuju kako kofein može povisiti krvni tlak. Posljedice su doduše kratkotrajne, što znači da će se krvni tlak povisiti brzo nakon što kavu popijete. Taj efekt ne mora dugo trajati, ovisi to o nekoliko faktora, kao što su koliko često pijete kavu i koju količinu”, navodi Vincenza Zurlo, nutricionistica. 

Ako ste ljubitelj kave a imate povišen krvni tlak, ne morate se kave odreći u potpunosti, ali svakako o tome prije svega razgovarajte s liječnikom koji će vam pojasniti utječe li ona negativno na vaše zdravlje. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo