Zdravlje

Zdravlje

Muči vas visoki krvni tlak? Ovo su navike koje ga mogu uzrokovati

Visoki krvni tlak se mora pratiti i liječiti, a neke navike trebamo mijenjati.

Hipertenzija se naziva „tihim ubojicom“ jer često nema očite simptome pa se smatra vrlo podmuklim stanjem jer ljudi neće shvatiti da je potrebno raditi na tome da se vrijednosti tlaka snize.  Ako se simptomi ipak pojave oni uključuju glavobolju, umor, smetenost, bol ili stezanje u prsima, promjene vida, mučninu, povraćanje, anksioznost, pretjerano znojenje, bljedilo kože ili crvenilo lica te drhtanje mišića.

Hipertenzija je povišeni krvni tlak koji se definira kao vrijednost sistoličkog „gornjeg“ tlaka trajno višeg od 140, ili dijastoličkog „donjeg“ krvnog tlaka trajno višeg od 90. 
“Ako se pitate što sa svojim krvnim tlakom i kako ga sniziti, ovo je 5 navika koje su u velikoj mjeri povezane s hipertenzijom”, navodi kardiolog. dr. Luke Laffan. 

1. Pretilost je povezana s povišenim krvnim tlakom

Pretilost je veliki neprijatelj zdravlja pa tako i krvnog tlaka, jedna je studija pokazala kako leptin, odgovoran za pohranjivanje masnoća može dovesti do povećanja krvnog tlaka kada je osoba pretila. “Visok krvni tlak je dobro poznata posljedica pretilosti a naša studija otkriva mehanizme iza te poveznice, pokazujući kako hormon leptin, koji se luči iz masnoća, povisuje krvni tlak”, dodaje prof. Michael Cowely, jedan od autora studije. 

2. Manjak aktivnosti dovodi do povišenja krvnog tlaka

Vježbanje je veliki dio zdravog života, a preporuka stručnjaka je otprilike 150 minuta aktivnosti u tjednu. Poruka je jasna: Redovito vježbanje je dobro za vaše srce. No jesu li sve jednako važne kada je u pitanju viski krvni tlak i zdravlje srca? Ne uvijek, navodi dr. Luke Laffan, kardiolog na klinici  Cleveland. Aerobne vježbe, poput brzog hodanja, trčanja ili vožnje sobnog bicikla, su najbolje vježbe za osobe koje pate od povišenog krvnog tlaka. No to ne znači da su drugi oblici tjelovježbe loši, radi se o tome da su aerobne aktivnosti najbolje za rad srca i imaju najjači efekt kada je u pitanju snižavanje krvnog tlaka.

Ovaj popularni čaj odličan je za probavu i koncentraciju, koristite li ga dovoljno?

Najbolja stvar koju možete učiniti za snižavanje krvnog tlaka jest uvođenje što više ovakvih treninga, ističe dr.  Mike Farbaniec, kardiolog u bolnici Penn State Health Milton S. Hershey te dodaje da se to može odnositi i samo na brzo hodanje.

Plivanje, vožnja bicikla ili preskakanje užeta su također odlične opcije, a koju god da aktivnost ove vrste odaberete sigurno će vam pomoći da izgubite višak kilograma, normalizirati rad srca i umanjiti reakciju na stres, za kojeg svi znamo da kroz vrijeme može utjecati na porast krvnog tlaka.

3. Previše soli 

Previše soli je povezano s visokim krvnim tlakom kod nekih osoba, ali neke dijete, poput DASH prehrane su dobile i potvrdu znanosti da pomažu u borbi protiv visokog krvnog tlaka, a naglasak je na voću, povrću, mlijeku, orašastim plodovima i sjemenkama. “Svakog dana poduzmite jedan mali korak prema zdravijoj prehrani, a kroz neko vrijeme ćete se osjećati puno bolje i izgubiti višak kilograma”, ističe Kate Patton, nutricionistica. 

Sol ne treba izbaciti iz prehrane nego treba regulirati njezin unos. To je najbolje učiniti tako da kuhamo sa smanjenom količinom soli i biramo hranu koja prirodno ne sadrži sol, odnosno natrij. Umjesto soli možete koristiti i začine koji će poboljšati okus jela. 

4. Pušenje cigareta

Pušenje je najgora navika za zdravlje ali će i uzrokovati hipertenziju – čak i ako vi niste taj koji puši. “Izbjegavajte izlaganje duhanskom dimu. Naša studija nad nepušačima pokazuje da rizik od razvoja visokog krvnog tlaka raste ako je netko dugo pasivni pušač”, dodaje prof. Byung Jin Kim  sa sveučilišta u Seulu. 

Anksiozni ste i nervozni zbog svega što se događa? Ovih 10 tehnika pomoći će vam da se smirite

5. Ispijanje alkohola 

I ova je navika povezana s visokim krvnim tlakom, ali je jedna studija pokazala kako čak i ako ga koristite u umjerenim količinama možete imati čak 53 posto veče šanse da će se hipertenzija razviti kod vas. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo