Psiha

Psiha

Anksiozni ste i nervozni zbog svega što se događa? Ovih 10 tehnika pomoći će vam da se smirite

Foto: Shutterstock

Ako sate i dane provodite misleći o tome što donosi sutra i koje ste greške jučer napravili, dobro znate kako anksioznost može iscrpljivati.

Kada smo anksiozni javljaju se misli „gubim tlo pod nogama“, „poludjet ću“; osjećaji straha, panike, napetosti, zabrinutosti dok se na tjelesnom planu javlja znojenje, drhtanje, ubrzano disanje, glavobolja, napetost mišića.

„Kada vidim nekoga na terapiji, pratim riječi koje izgovaraju poput „Mislio sam da ću poludjeti“, „Ne mogu prestati brinuti i onome što se može dogoditi“ – sve su to signali koji mogu odavati anksioznost“, pojašnjava psihologinja Susan Fletcher. Dodaje kako je normalno ponekad biti anksiozan prije velike prezentacije na poslu, ali anksioznost ide puno dalje od toga jer može utjecati na rad, učenje, veze i brigu o sebi te može prerasti u poremećaj. To je stanje kada brinete o nečemu stalno – od jutra do mraka.

Drugi put kada se osjećate anksiozni, isprobajte jednu od ovih tehnika koje će vam pomoći da se „uzemljite“ u trenu i riješite napetosti.

ŠTO SU TEHNIKE UZEMLJENJA I ZAŠTO IH JE DOBRO KORISTITI?

Biti uzemljen znači biti prisutan u trenutku, kada govorimo o mindfulnessu, onda su tehnike uzemljenja često korištenje kako bi se osoba mogla „centrirati“ i osvijestiti trenutak. Kada napadne anksioznost javljaju se intenzivne emocije koje nas mogu preplaviti pa je potrebno znati se fokusirati na nešto drugo, što naravno može biti izazovno. Kako biste to uspjeli, možete par puta duboko udahnuti, brojati do 10 ili se povući na mirno mjesto kako biste kratko meditirali.

“Uzemljenje je način na koji možemo u drugom smjeru okrenuti pažnju, misli i emocije. Na primjer, ako je netko iskusio traumu, ona može imati ponavljajuće misli, anksiozne napade i druge simptome koje je teško izdržati“, ističe dr. Anandhi Narasimhan, psihijatar te dodaje kako je to dobar način da smanjimo psihološki odgovor povezan sa simptomima kao što su ubrzan puls, znojenje i osjećaj propadanja.

Ove tehnike isto tako mogu pomoći ako ste u depresiji ili osjećate bol.

Treba istaknuti da je ipak potrebno malo truda da bi ove tehnike pomogle, a isto tako ih se može koristiti u bilo kojem trenutku i bilo gdje, pojasnila Dora Kauman, medicinska sestra.
Isprobajte neke od tehnika, a mogli biste se iznenaditi kako brzo djeluju.

1.  5-4-3-2-1 TEHNIKA

Ova se tehnika savjetuje onima koji imaju napade panike. Pokušajte se u tom trenutku upitati kojih 5 stvari vidite, koje 4 stvari osjećate, 3 stvari koje možete čuti, 2 stvari koje možete mirisati i jednu stvar koju možete okusiti.

Tko je kriv za vašu nervozu, gubitak kose ili višak kilograma? Evo što ste naslijedili od majke, a što od oca

2. ISTEGNITE SE

Važno je biti svjestan u kojem je stanju tijelo kada ste anksiozni kako biste mogli biti prisutni u trenutku, a svjesno istezanje tijela će pomoći da se riješite tenzija i napetosti.

3. VJEŽBAJTE VIZUALIZACIJU

Ako vam je teško osvijestiti trenutak, pokušajte koristiti maštu kako bi se „premjestili“ na neko drugo mjesto. Zamislite neko mirno mjesto na kojem ste uvijek opušteni, a tako ćete povratiti fokus, savjetuje dr. Narasimhan.

4. POMAZITE LJUBIMCA

Ako imate dlakavog ljubimca, povežite se s njim jer oni pružaju osjećaj ugode i povezanosti, što je velika pomoć ako se um i tijelo moraju smiriti. Ako nemate ljubimca, možete se omotati mekanom dekicom kako bi se umirili.

5. SKOČITE POD HLADAN TUŠ

“Možda vam to intuicija ne nalaže, ali hladan tuš ili samo umivanje hladnom vodom može pomoći da skrenete misli, ali i poboljšati raspoloženje“, dodaje Kamau.

6. SLUŠAJTE OMILJENU PJESMU

Ako nikako ne možete skrenuti misli s problema, možda će vam promjena atmosfere u prostoriji pomoći, a tome može poslužiti omiljena pjesma koja će vam misli kratko skrenuti na nešto pozitivno.

7. PLEŠITE

„Plesanje na omiljenu glazbu pomaže da se riješite tenzije u tijelu i poboljšate raspoloženje. No osvijestite pritom pokrete tijela i na njih se koncentrirajte kako bi negativne misli nestale.

8. NAPRAVITE NEŠTO RUKAMA

Ako nikako ne možete osvijestiti trenutak, možda bi pomoglo da nečim okupirate ruke, pa možete oprati posuđe ili obrisati prašinu, a bilo koja slična radnja će vam pomoći da se uzemljite.

Lažu svi ili samo neki? Evo zašto lažemo i kako prepoznati kad vam netko ne govori istinu

9. USMJERITE MISLI NA PREDMET

Ako se koncentrirate na neki predmet u prostoriji, posebno onaj koji ima za vas veliko značenje, možete se riješiti neugodnog osjećaja anksioznosti. Dr. Narasimhan navodi kako možete u ruke uzeti predmet koji vam je poznat i drag te se na njega koncentrirati nekoliko minuta.

10. DIŠITE

Duboko udahnite kako biste se opustili i smirili. Udahnite kroz nos, a izdahnite na usta. Tako ćete misli skrenuti sa situacije koja vam donosi nervozu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo