Oni koji imaju ulcerozni kolitis znaju koliko je teško odabrati pravilne namirnice koje će olakšati njihovo stanje.
Stanje je to koje uzrokuje različite simptome, od grčeva do proljeva, krvi u stolici i nadutosti.
O kakvoj se bolesti radi?
Ulcerozni kolitis je upalna bolest crijeva koja najčešće zahvaća distalni dio debelog crijeva (kolona) i rektum, a nema poznatog uzroka. Uzrokuje čireve na sluznici rektuma i debelog crijeva, što rezultira bolovima u trbuhu, proljevom, često pomiješanim s krvlju i gubitkom težine. Istraživanja pokazuju kako upala uključuje složeno međudjelovanje niza čimbenika: naslijeđene gene, imunološki sustav, mikroorganizme i okolišne čimbenike. Obično se ova bolest miješa s iritabilnim sindromom crijeva, zbog tegoba probavnog trakta, no valja napomenuti kako je ulcerozni kolitis daleko ozbiljnija tegoba. Riječ je o bolesti koja ima razdoblja bez simptoma koja se izmjenjuju s izrazito naglašenim simptomima. Iako se simptomi ulcerativnog kolitisa ponekad mogu povući sami od sebe, obično je potrebno liječenje kako bi se postigla remisija.
Dr. Jacob Skeans, navodi kako se radi o autoimunoj bolesti koju mogu uzrokovati razni faktori te da je važno naglasiti da nema sigurnih dokaza da neka hrana pogoršava ulcerozni kolitis, iako neki pacijenti povezuju neke vrste hrane s pogoršanjem svoje bolesti..
Namirnice koje je sigurno jesti kada se stanje razbukta
Kada je stanje na svom vrhuncu, postoje određene namirnice koje vam mogu pomoći u procesu oporavka, a evo što biste trebali uvrstiti u prehranu.
Bole vas leđa? Ovo su signali koji upozoravaju da hitno morate liječniku
Bijelo meso
Možda nećete biti u mogućnosti iz hrane procesuirati sve nutrijente, a kako biste spriječili gubitak mišiće mase i težine, važno je iz hrane dobiti što je više moguće proteina. Zato su piletina i puretina idealan odabir.
Losos
Losos je poznat po visokom udjelu omega 3 masnih kiselina koje će spriječiti i umanjiti upale u organizmu kada je bolest aktivna. Osim ove ribe, potražiti ih možete i u orasima, sjemenkama, tuni…
Tikva
Bilo koju vrstu tikve da odaberete, sigurno će vam dobro doći jer su puni vlakana, vitamina C i beta karotena. Vlakna su poznata po tome da reguliraju floru u crijevima, dok će antioksidanti pomoći u popravljanju štete koju je uzrokovala upala. Nemojte jesti sirovu namirnicu, posebno ako vam smetaju vlakna.
Avokado
Prema istraživanju objavljenom u magazinu Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases prošle godine, jedna od 3 osobe koja ima ovu bolest pokazuje i simptome manjka vitamina i minerala. Kako bi se pobijedila ta statistika potrebno je jesti prave namirnice, a kako je avokado odličan izvor monozasićenih kiselina, masnoća koje vaše srce voli, pametno ga je jesti.
Ako vas muči visoki tlak, ovo su ulja koja vam mogu pomoći da ga snizite
Zobena kaša
Zobena kaša je dobar izbor za doručak jer se lako probavlja, što je za vaše stanje jako važno. Instant zobena kaša je dobar odabir jer nema toliku količinu vlakana, ali je važno potražiti onu koja ne sadrži niti velike količine šećera. Možete dodati cimeta ili pirea od voća kako bi okus bio bolji.
Koju hranu treba izbjegavati?
Kod pacijenta se može javiti intolerancije na neke namirnice i toga moraju biti svjesni. Osim osjetljivosti na laktozu, i ove namirnice mogu pogoršati stanje:
Sjemenke, kokice i druge sitne namirnice mogu biti teške za probavu i tako uzrokovati nadutost i grčeve.
Grahorice mogu samo pogoršati stanje s probavom, iako sadrže velike količine vlakana, upaljenim crijevima ih neće biti lako probaviti.
Masno meso je također poželjno izbjegavati jer će otežati probavu. Preskoćite i sirovo povrće, također jer sadrže prevelike količine vlakana.
Alkohol i kofein uzrokuju iritacije u crijevima pa se simptomi samo mogu pogoršati.
A. A.
Foto: Shutterstock