Zdravlje

Zdravlje

Koje su profesije najsklonije raku kože – melanomu?

Bez sunca nema života. Koliko nam je ono nužno, toliko moramo biti umjereni u uživanju u njegovim zrakama. No, što ako mu ne možemo pobjeći?!

Stručnjaci nas upozoravaju kako je 15 minuta izlaganja suncu bez zaštite sasvim dovoljno kako bi naše tijelo sintetiziralo 90 posto dnevno potrebne količine vitamina D. Svako daljnje izlaganje sunce oštetit će stanice naše kože, pospješiti stvaranje bora i povisiti rizik od razvijanja zloćudnog oblika raka kože – melanoma. Naime, iizloženost suncu ima kumulativni učinak – nakuplja se
godinama i šteta se zbraja. No, što ako se zbog svoje profesije izlažemo dodatnom riziku?!

Klinički profesor dermatologije Medicinskog centra Sveučilišta u New Yorku Darrell Rigel za Glamour je sastavio popis najgorih profesija za zdravlje kože kada je u pitanju rizik od melanoma.

1. Zaposlenici u uredu

Teško je za povjerovati kako su zaposlenici koji cijeli svoj radni dan provedu u uredu izloženi visokom riziku od melanoma, no istraživanja su pokazala kako se melanom javlja kada su osobe “naglo izložene suncu”. Primjerice, osobe koje su cijelog tjedna “zatvorene” u kući ili uredu, pa vikend provedu na otvorenome, na suncu.

2. Piloti i stjuardese

Upravo je pojava melanoma dvostruko češća kod pilota i stjuardesa, a stručnjaci to objašnjavaju većom količinom sunčevog zračenja “iznad oblaka”, stoji u članku objavljenom u časopisu JAMA Dermatology.

3. Vatrogasci

Kada govorimo o zdravlju vatrogasaca, opasnost ne prestaje s ugašenom vatrom. Vatrogasci su neprestano izloženi raznim vrstama dima izgarajućih materijala, a on može oštetiti DNK stanica kože i na taj način djelovati kao okidač ili faktor ubrzanja razvoja malignog raka kože melanoma.

4. Poljoprivrednici i radnici u uljnim rafinerijama

Dugi dani u polju, na otvorenom području bez imalo zaklona od sunca ove osobe izlažu neprestanom UV-zračenju

5. Vozači

Dok se profesionalni vozači brinu o sigurnosti na cesti, ograničenoj
brzini ili prometnim gužvama, obično zaborave na štetne učinke
pretjerane izloženosti suncu. Studije su pokazale kako vozači koji se bave dužim prijevozom imaju “stariju” lijevu stranu lica, koja je izloženija suncu, od desne. Jednako tako, istraživanjem
Američke Akademije dermatologije sveučilišta u Saint Louisu ustanovljeno je
kako se rak kože lica najčešće pojavljuje na lijevoj strani, pogotovo kada su u
pitanju muškarci.

Porazna
statistika kaže kako se u našoj zemlji godišnje dijagnosticira oko 500
novooboljelih od malignog melanoma. Što možete učiniti za svoje zdravlje kako biste snizili svoj rizik od melanoma? Svakodnevno i redovito nanosite kremu sa zaštitnim faktorom koja nudi UVA i UVB zaštitu. Istim korakom možete utjecati na
svježinu i ljepotu svoje kože, jer tako sprječavate prerano starenje i
stvaranje bora.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo