Zdravlje

Zdravlje

Koje su žene izložene većem riziku od srčanog i moždanog udara?

Žene čije su majke doživjele moždani udar i same su izložene povišenom riziku od moždanog, ali i srčanog udara.

“Naši rezultati ukazuju a nasljednost vaskularne bolesti specifične za spol na području različitih arterija – poglavito koroarne i cerebralne”, objasnio je dr. Amitava Banerjee iz Odsjeka za istraživanje prevencije moždanog udara Sveučilišta u Oxfordu.

Njegov je tim proučavao pacijente koji su pretrpjeli moždani udar ili tranzitornu ishemijsku ataku, imali srčani udar ili bolove u prsima.

Ustanovili su kako je:

  • 24 posto osoba koje su doživjele srčani udar i jednako toliko ispitanika koji su iskusili moždani udar imaju barem jednog bliskog rođaka (roditelj, brat ili sestra) koji je također doživio moždani udar
  • Pacijentice koje su male srčani udar ili nestabilnu anginu (stanja koje su zvane akutnim koronarnim sindromom) u većoj su mjeri imale rođakinju koja je doživjela moždani udar nego bliske rođake koji su imali moždani udar. Suprotno je bilo s muškim pacijentima.

“Postojeći alati koji predviđaju rizik od srčanog udara ignoriraju obiteljsku anamnezu ili uključuju jednostavne odgovore na pitanja – da ili ne, bez osvrtanja na bitne detalje, kao što je dob, spol ili vrsta bolesti kod pacijenta usporedsno s njihovim rođacima. Obiteljsa anamneza kardiovaskularnih bolesti je premalo korištena u kliničkoj praksi”, zaključio je Banerjee.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Circulation: Cardiovascular Genetics.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo