Kojem cjepivu dati prednost - protiv gripe ili COVID-a? Znamo i kada će se protiv gripe moći cijepiti svi koji to žele - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kojem cjepivu dati prednost – protiv gripe ili COVID-a? Znamo i kada će se protiv gripe moći cijepiti svi koji to žele

U ordinacijama je već započelo sezonsko cijepljenje protiv gripe za osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove je godine naručio četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe, koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i povezanih komplikacija. Pritom iz HZJZ-a poručuju kako redovito godišnje cijepljenje protiv gripe nije zapreka za cijepljenje protiv COVID-a 19.

Cijepljenje će se primarno provoditi u ordinacijama izabranih liječnika – ambulantama obiteljske medicine i pedijatrijskim ordinacijama.

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije COVID-19, najveće količine cjepiva će se distribuirati u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite, kao što su ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije te će se cijepljenje primarno provoditi u istima. Zbog dinamike distribucije neće biti moguće cijepljenje u sljedeća dva tjedna za sve one koji se žele cijepiti, već će dio osoba morati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva, koje će biti na raspolaganju u ambulantama u drugoj polovici studenog.

Evo koliki bi trebao biti razmak između cijepljenja protiv gripe i bolesti COVID-19

Osobe koje su se cijepile ili će se tek cijepiti protiv COVID-a 19 nemaju nikakvih zapreka primiti i cjepivo protiv gripe, neovisno o proizvođaču COVID-19 cjepiva. Drugim riječima, ako osobi kojoj je indicirano primiti oba cjepiva nije moguće istovremeno dati cjepivo protiv gripe i cjepivo protiv bolesti COVID-19, preporučljivo je primijeniti ta dva cjepiva s razmakom od najmanje 14 dana, ali nije pogrešno ni primijeniti ih s manjim razmakom. Osobe koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljene protiv bolesti COVID-19, a žele se cijepiti i protiv gripe, u ovom bi trenutku prednost trebale dati cijepljenju protiv bolesti COVID-19.

Sezonsko cijepljenje protiv gripe je potpuno besplatno za osobe koje pripadaju nekoj od osjetljivih skupina građana, a imaju povećan rizik od komplikacija gripe. To su osobe u dobi od 65 godina ili starije, štićenici domova za starije osobe, osobe i djeca s kroničnim oboljenjima, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom. Cijepljenje je također besplatno za osobe i djecu s kroničnim bolestima metabolizma, djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, zdravstvene radnike, trudnice kao i osobe iz bliske okoline onih koji bi se trebali cijepiti, ali im se to zbog kontraindikacija ne preporučuje.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako samostalno kupe cjepivo na temelju izdanog liječničkog recepta. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept za cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta, a samo cjepivo je potrebno čuvati i prenositi prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika.  

Cijepljenje protiv gripe besplatno je za osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija

Izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo