Kolagenozni kolitis - pomoć potražite u probioticima - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kolagenozni kolitis – pomoć potražite u probioticima

Zdravlje i ravnoteža ekosustava probavnog trakta važan je faktor za cjelokupno zdravlje našeg organizma.

Sve više znanstvenih dokaza upućuje na to da su “dobre” bakterije (probiotici),koje prirodno obitavaju u našim crijevima, odgovorne za zdrav imunološki sustav te tako štite cjelokupnoj zdravlje organizma.

Probiotici su korisni za smirivanje svih simptoma probavnih smetnji, ali također sprečavaju nastanak infekcija i kožnih problema.

Probiotici i​ kolagenozni kolitis

Kolagenozni kolitis (KK) je kronična upalna bolest crijeva koju karakterizira kronična vodena dijareja te izrazite histopatološke promjene. Kako bi potvrdili pozitivne kliničke učinke uzimanja probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium animalis subsp. Lactis kod pacijenata s kroničnom dijarejom uzrokovanom kolagenoznim kolitisom provedeno je novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Inflammatory Bowel Diseases. Regrutirano je 29 pacijenta d kojih je slučajnim odabirom 21 pacijent dodijeljen skupini koja je primala probiotike, a 8 pacijenata skupini koja je primala placebo tijekom 12 mjeseci.

Pratilo se smanjenje učestalosti stolice (primarna točka) za ≥ 50% tjedno, a zatim i (sekundarna točka) promjene u konzistenciji stolice, masi stolice, histopatologiji te simptomi nadutosti i boli. Pacijenti su praćeni 4 tjedna nakon uzimanja probiotika te su bilježeni znakovi povratka ili pogoršanja simptoma.

Rezultati su pokazali kako je smanjenje učestalosti stolice za ≥ 50% tjedno postignuto u 6 od 21 pacijenata koji su primali probiotike te u 1 od 8 pacijenata koji su primali placebo. Nisu zabilježene razlike u tretmanu sekundarne točke. Kasnijim analizama, u skupini koja je primala probiotike, utvrđeno je smanjenje učestalosti stolice s 32 na 23, smanjenje učestalosti tekućih stolica sa 6 na 1 dan te povećanje učestalosti čvrstih stolica na tjednoj razini.

Probiotici nisu imali značajan učinak na odabrane primarne i sekundarne točke, međutim, utvrđeno je povlačenje kliničkih simptoma u skupini koja je primala probiotike, ukazujući na potencijalni učinak probiotika na tijek bolesti.

Gdje se probiotici nalaze?

Probiotici prirodno obitavaju u crijevima, a mikroflora probavnog sustava često biva narušena lošom prehranom, čestim stresom, virozama, infekcijama i uporabom antibotika. Svakodnevno i preventivno korištenje probiotika podrazumijeva odabir namirnica koje su prirodno bogati izvori tih kultura, no obzirom na današnji stil života, sigurnije rješenje je odabir dodatka prehrani poput Probalansa.

Pri odabiru dodatka za prehranu obratite pažnju na njegov sadržaj. Jedan o preporučenih sastojaka jest cink koji pridonosi normalnom kiselinsko-baznom metabolizmu, optimalnom probavljanju hrane i apsorpciji nutrijenata. Nedostatak ovog vrijednog minerala nosi sa sobom oslabljen imunitet i česte infekcije, gubitak teka, slab rast i razvoj u djece, gubitak kose, slabije kognitivne sposobnosti, otežano cijeljenje rana.

Nakon opsežnih istraživanja ovog sastojka koja su trajala 20-ak godina, ustanovljeno je kako apigenin posjeduje antioksidativni učinak kojeg ostvaruje različitim mehanizmima, uključujući sposobnost hvatanja slobodnih radikala, keliranja metalnih iona i povećanja koncentracije unutarstaničnog glutationa. Potvrđeno je i protuupalno djelovanje apigenina te su dokazana njegova antimutagena te antikancerogena svojstva na velikom broju tumorskih staničnih linija.

www.probalans.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo