Zdravlje

Zdravlje

Koliko je vitamina E potrebno organizmu?

Kao dio dijetalne prehrane ili u obliku dodatka, vitamin E može ojačati imunološki sustav.

Ovaj vitamin je antioksidans, pa tak štiti organizam od slobodnih radikala, kao što su neke molekule koje unosite procesuiranom hranom ili od toksina kao što je dim cigareta. Iako vitamin E ima brojne zdravstvene dobrobiti, stručnjaci ističu kako pretjerane doze unosa mogu biti opasne.

Dopuštene dnevne doze

Osobe starije od 14 godina trebale bi dnevno unositi 15 mg vitamina E. Djeci i mladim tinejdžerima preporučuje se između 6 i 11 miligrama dnevno, ovisno o dobi. Žene koje doje ipak trebaju unijeti i do 19 mg vitamina E dnevno. Stručnjaci napominju da unos svih vitamina dnevno, putem hrane i dodataka ne bi smio prelaziti 800 miligrama, što se tiče mladih između 14 i 18 godina te preko 1000 za osobe starije od 19 godina, piše u članku na portalu LIVESTRONG. Ako svakodnevno prijeđete preporučene doze vaše zdravlje može biti rizično jer nastaju komplikacije predoziranja kao posljedice.

Opasnosti

Korištenje vitamina E nije toliko sigurno kao što se vjerovalo. Iako je rizik mali, savjetujemo protiv široke i nekontrolirane upotrebe vitamina E, zaključio je dr. Markus Schurks iz Ženske bolnice Brigham

Predoziranje vitaminom E vrlo je rijetko. No, unesete li previše vitamina putem hrane ili putem dodataka, odnosno prijeđete li preporučenu dozu možete doživjeti posljedice poput maglovitog vida, slabosti, vrtoglavice, mučnine i proljeva. 

Profesor Martin Wiseman iz Svjetskog zdravstvene organizacije naglasio je da su osobe koje redovito uzimaju vitaminske i mineralne nadomjestke umjesto uravnotežene prehrane izložene ogromnom riziku.

Savjeti

Pojedete li jedno jaje, 30 g badema i 30 g nekog pšeničnoga proizvoda, unijeti ćete u organizam dnevnu dozu vitamina E bez potrebe da posegnete za dodatcima. Ostale namirnice pune vitamina E su lisnato povrće, voće, cjelovite žitarice, orasi i meso.

10 razloga zašto je dobro plivati

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo