Zdravlje

Zdravlje

Kombinacija ova dva sastojka jako je loša za kožu lica, upozoravaju dermatolozi

Shutterstock

Danas je dostupno puno kvalitetnih proizvoda koji se koriste za njegu kože i napravljeni su tako da se mogu kombinirati kako bi još bolje djelovali.

Tako na primjer možemo koristiti vitamin C i kremu sa zaštitnim faktorom ujutro ili hijaluronsku kiselinu uz kremu za lice navečer. Isto tako postoje i proizvodi koji neće dati željeni rezultat ako se koriste u paru. Stručnjakinja za njegu i zdravlje kože, dr. Ksenia Sobchak, dermatologinja, posebno ističe dva proizvoda koji se nikako ne bi trebali koristiti u paru jer tako nećete uživati u zdravoj i lijepoj koži. 

Salicilna kiselina i retinol nisu dobar par

Mnogi od nas koriste retinol u sklopu svakodnevne brige o koži jer nudi anti age svojstva, a salicilna kiselina je preparat koji će koristiti osobe koje imaju problema s aknama. Radi se o jakim proizvodima koji eliminiraju akne i sitne bore, ali kada se koriste u kombinaciji mogu naštetiti kožu tako da će ju isušiti. 

“Ovi proizvodi stvarno mogu pomoći ako vas muče navedena pitanja, ali kada se koriste istovremeno mogu uzrokovati iritacije na koži i tako samo pogoršati njen izgled.”, pojasnila je te dodala kako će se upravo zbog suhe kože uzrokovati jače lučenje žlijezda lojnica, što može opet dovesti do pojave akni. Umjesto da ih miješate, Sobachak savjetuje da koriste retinol prije spavanja, a salicilnu kiselinu nakon buđenja. To znači da ne bi trebali koristiti sredstvo za čišćenje lica s kiselinama pa naknadno retinol već je važno koži dati vremena da prvo upije jedan preparat. 

11 nevjerojatnih mitova o koži lica i kozmetici koju najčešće koristimo

Ako želite provoditi pravilnu anti age rutinu ali i prevenirati nastanak akni, ona savjetuje da ne koristite proizvode koji sadrže benzoil peroksid prije nanošenja retinola jer ako to učinite jedan proizvod će poništiti djelovanje drugog. 

Na primjer, ističe kako  benzoil peroksid može učiniti molekule retinola neaktivnima i umiješati se u njegovu djelotvornost. Zaključuje da se neki proizvodi trebaju koristiti odvojeno, a retinol je uvijek najbolje stavljati navečer. Isto tako je potrebno koži dozvoliti da se sama uspije pripremiti za drugi proizvod. 

Vitamin C i vitamin E su dobra kombinacija 

Ova dva vitamina se odlično slažu? Pa stvari nisu tako jednostavne… Postoji razlog zašto ova dva jaka vitamina koja štite imunološki sustav i zdravlje kože odlično surađuju.
„Vitamin C se bori protiv slobodnih radikala, a vitamin E jača hidrataciju kože, navodi Arielle Panarello, dermatologinja iz New Yorka te dodaje kako su ova dva vitamina par iz snova. Ukratko, bilo koja kiselina dobro djeluje uz drugu i mogu se koristiti u kombinaciji i tako vam pomoći u preveniraju upalnih procesa, uz sve druge benefite.

Retinol i hijaluronsku kiselinu možete koristiti u isto vrijeme

Većina dermatologa voli nabrajati sve dobrobiti retinola, koji je ustvari oblik vitamina A, a svaki će vas upozoriti i na to da isušuje kožu.

Savjeti dermatologa: 10 jednostavnih načina kako izgledati 10 godina mlađe

„Retinol je poznat po tome da može izazvati iritacije na koži, posebno ako joj ne pružate dovoljno vlage. Odličan je alat za regeneraciju stanica i poticanje obnove kolagena, dok će  hijaluronska kiselina koži dati vlagu i tako ju učiniti sjajnom i zategnutom.“, pojašnjava dr. Zeichner.

A.A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo