Kontaktne leće za Noć vještica mogu vas oslijepiti! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kontaktne leće za Noć vještica mogu vas oslijepiti!

Ako ste razmišljali o nošenju “štosnih”, dekorativnih kontaktnih leća za Noć vještica, možda biste mogli preskočiti ovaj dodatak maskiranju. Stručnjaci savjetuju: one mogu oštetiti oči, pa čak i dovesti do sljepoće!

Naime, kontaktne leće koje se ne koriste za ispravljanje vida, nego za estetsku promjenu boje očiju i koje se mogu nabaviti u trgovinama s kostimima, supermarketima ili sličnim dućanima koji nisu optički centri, mogu uzrokovati oštećenje rožnice ili čireve na njoj, dovesti do upala, pa čak i trajnog gubitka vida, tvrde oftalmolozi. Oni savjetuju da ih izbjegavate u širokom luku!

“Oko je vrlo delikatno područje i umetanje nečega što je prodao netko tko nije stručnjak za oči je vrlo opasno. Dekorativne kontaktne leće se treba trebtirati na isti način kao i kontaktne leće za ispravljanje vida – cjelovitim savjetima kako ih staviti u oči i s brigom o pacijenti nakon toga”, otkrio je očni kirurg David Allamby iz londonske oftalmološke klinike Focus.

“Leće koje se koriste u kozmetske svrhe zahtjevaju potpuno isti postupak kao i leće koje služe za korekciju vida. To znači da osoba koja želi nositi leće mora proći oftalmološki pregled kod liječnika oftalmologa i edukaciju za nošenje leća. Kupiti leće samostalno, bez pregleda i bez prethodnog iskustva u najmanju ruku je neozbiljno. Ljudi nisu svjesni mogućih neželjenih posljedica (konjuktivitis, keratokonjuktivitis,nerozija rožnice ili nešto mnogo gore)”, objasnila nam je Tanja Tomljanović, dr. med. specijalist oftalmolog iz Poliklinike Ghetaldus.

“Postoji još jedan potencijalni problem, a to je kupovina leća preko interneta ili u trgovinama koje nisu specijalizirani optičko oftalmološki centri. Savjet svima je biti odgovoran prema svojim očima i ne upuštati se u eksperimente koji mogu imati vrlo neugodne posljedice”, savjetovala je dr. Tomljanović.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo