Zdravlje

Zdravlje

Kora krastavca, lavanda, eterična ulja… Bakini recepti za zaštitu od komaraca

Shutterstock

Navodno ih privlače više muškarci nego žene, vole i ljude krvne grupe 0, a mamac su im i određeni mirisi, pa se preporučuje da tijekom ljeta, kad komarci neumorno napadaju, izbjegavate pretjerano korištenje dezodoransa i parfema.

Iako ove činjenice o komarcima nisu znanstveno dokazane, činjenica je da će mnogi od nas u ljetnim mjesecima, kad nas nerijetko zna iznenaditi prava najezda ovih napasnika, posegnuti za bilo kakvim spasonosnim rješenjem samo da ih se riješimo. Komarci navodno vole tamne boje pa se preporučuje nositi odjeću svjetlijih boja. Također, neki tvrde da su njihova najdraža meta i ljudi koji unose puno šećera u svoj organizam, baš kao i pretili ljudi.

Stršljeni, ose, pauci… Što učiniti ako vas ubodu?

Kada potražiti liječničku pomoć?

Iako su ubodi komaraca najčešće bezazleni, ponekad mogu izazvati zdravstvene komplikacije kod ljudi. Upravo je malarija bolest koju izaziva parazit kojeg prenosi komarac. U početku ima simptome slične gripi, no ako se ne prepozna i ne liječi može izazvati komu, pa i smrt.

Čak 90% slučajeva malarije u svijetu događa se u Africi. Najugroženija su djeca mlađa od pet godina, kao i trudnice. Koliko je ova bolest opasna, svjedoči podatak da je malarija vodeći uzrok smrti djece u svijetu – od nje svakih 30 sekundi umre jedno dijete! Kao bolesti izazvane ugrizom komarca spominju se i tzv. virus Zapadnog Nila i danga groznica. One su izazvane virusom, a očituju se mučninom, vrućicom, osipom, gubitkom apetita…

Ipak, treba napomenuti da su ove bolesti prisutne u tropskim i suptropskim područjima, tako da slične opasnosti od “domaćeg” komarca nema. No kad bi bilo poželjno potražiti liječničku pomoć nakon uboda komarca? Crvenilo, oteklina i svrbež uobičajeni su znakovi uboda komarca, no ako se javlja i povišena tjelesna temperatura, mučnina, bolovi u trbuhu, jaka glavobolja, mišićna slabost, osjetljivost na svjetla, treba otići k liječniku. Ne znači da ste ozbiljno bolesni, ali moguće je da je riječ o alergiji na “otrov” komaraca. U tom slučaju liječnik će vam najvjerojatnije preporučiti kremu koja će ublažiti kožnu reakciju ili, pak, neki antihistaminik.

6 znakova da ste alergični na ugriz komarca. Prepoznajte simptome ovog ozbiljnog stanja!

Za zaštitu od komaraca na tržištu možete pronaći kreme, losione, sprejeve, razne stikove i narukvice za djecu i odrasle. Također postoje i aparatići protiv komaraca koji imaju ograničeno djelovanje na prostoriju u kojoj boravimo, a postoje i aparatići koji proizvode zvuk koji odbija komarce. Za malu djecu pogodne su i naljepnice koje se lijepe na krevetiće.

Iako je većina proizvoda protiv komaraca na biljnoj bazi, potreban je oprez pri njihovu nanošenju. Ne smiju se stavljati na rane i oštećenu kožu, a treba biti oprezan i da ih djeca ne stave u usta.

Nakon uboda bitno je što prije nanijeti neko od sredstava za ublažavanje svrbeži ili crvenila. Najčešća su to sredstva biljnog porijekla kao što su neven i kamilica. Antihistaminci se daju kada od uboda nastane alergijska reakcija, primjerice otok ili jače izraženo crvenilo. Potrebno ih je uzimati dok se simptomi ne povuku.

Samo ova 4 sredstva pomažu protiv komaraca – sve ostalo je bacanje novca!

Zaštitite se svim mogućim sredstvima

Inače, ženka komarca nas grize i siše nam krv. Njezin ubod najčešće je samo neugodan zbog svrbeži, pa ako osjetite da vas je ugrizao komarac najbolje je mjesto uboda oprati običnom vodom i sapunom. Kako su komarci najaktivniji ili predvečer ili u zoru, najčešće niti ne primjećujemo kad nas ugrizu.

Ako je prisutna oteklina ili jak svrbež, preporučuje se staviti led ili potražiti neki antihistaminik u ljekarni. Ako planirate boravak u prirodi, osobito uz neku rijeku ili jezero, gdje je zbog vlage veći broj komaraca, svakako se, osim odgovarajućom odjećom, zaštitite nekim od kemijskih proizvoda protiv komaraca. Uz mirisne svijeće, spirale i električne uređaje koji tjeraju ove napasnike, u trgovinama postoje različiti sprejevi, gelovi i drugi preparati koji odbijaju ove kukce.

Postoji i prirodna zaštita protiv komaraca: još su naše bake stavljale lavandu na zglobove, iza ušiju ili koljena kako bi se zaštitili od uboda komaraca. Također, kad idući puta budete gulili koru sa svježeg krastavca, nemojte je baciti, istrljajte kožu njome. Protiv komaraca djeluju i neka eterična ulja poput ulja lavande, eukaliptusa ili cedra.

Jedna od zabluda vezana za komarce je da njih privlači svjetlo. Naime, svjetlo im je potrebno kako bi se lakše orijentirali, no njih jaka svjetlost zasljepljuje (više im odgovara prigušena). To dokazuje i činjenica da su oni najmanje aktivni kad je mjesec pun i kad obasjava nebo. Inače, komarci vole vodu. Zato, ako ne želite da vas “pikaju” dok sjedite na svojoj terasi ili u vrtu, pobrinite se da oko vas nema vode (u vazama, teglama za cvijeće ili drugim predmetima).

Invazija ne posustaje: Ovih 8 stvari komarci ne žele da znate o njima, a svakako biste trebali

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo