Zdravlje

Zdravlje

Kožu zaštitite od raka omegom-3

Ne samo da su velike zdravstvene prednosti konzumacije omega-3 masnih kiselina zaštita od dijabetesa i srčanih bolesti, lakše mršavljenje, obrana od senilne makularne degeneracije oka, niži krvni tlak, nego su stručnjaci uspjeli dokazati neposredne dobrobiti za našu kožu.

Engleski su istraživači Sveučilišta u Manchesteru ustanovili kako konzumacija ribljeg ulja može potaknuti imunološki odgovor kože na sunčeve zrake i tako neutralizirati moguće štetne učinke UV zraka.

Ispitanike su podijelili u dvije skupine: jedni su dnevno uzimali četiri grama omege-3 (otprilike porcija i pol ribljeg ulja) i bili su izloženi sunčevim zrakama osam, 15 ili 30 minuta. Ispitanici druge skupine su uzimali placebo. Ustanovljeno je kako je imunosupresija bila 50 posto niža kod osoba koje su uzimale omegu-3 i koje su bile izložene suncu između osam i 15 minuta. S druge strane, zaštitni je učinak izostao kod polusatnog sunčanja.

Istraživači, čija je studija objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, napominju kako uzimanje dodataka s omegom-3 ili povećana konzumacija namirnica koje su njima bogate ne može ni na koji način zamijeniti uporabu krema sa zaštitnim faktorom.

… i ne zaboravi nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od tebe!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo