Zdravlje

Zdravlje

Kućna prva pomoć protiv uboda komaraca

Osim što ih možete pokušati otjerati repelentima iz trgovine, koji sadrže kemikalije, možete pokušati na prirodan način uljem klinčića, metvice, limuna, citronele i pačulija. S druge strane, kako si pomoći kad ove krvopije učine svoj zločin?

Diljem svijeta, komarci su u jedna od zdravstveno najvažnijih skupina kukaca jer su prenositelji različitih uzročnika zaraznih bolesti, od kojih su najvažnije malarija, dengue, žuta groznica i različiti tipovi encefalitisa. U Hrvatskoj, na svu sreću, nema bolesti u čijoj pojavi sudjeluju komarci. Većina vrsta komaraca važna je kao molestanti – napasnici koji uznemiravaju ljude i ometaju ih tijekom aktivnosti, boravka u prirodi i rekreaciji.

Osim što ih možete pokušati otjerati repelentima iz trgovine, koji sadrže
kemikalije, možete pokušati na prirodan način uljem klinčića, metvice, limuna, citronele i
pačulija
. S druge strane, kako si pomoći kad ove krvopije učine svoj zločin?

Sve o komarcima i kako se zaštititi od njihPri sisanju krvi komarac unosi u čovjeka proteinski sekret koji sprječava zgrušavanje krvi i koji često izaziva lokalnu kožnu alergijsku reakciju – kvržicu koja svrbi. Osim što ovu alergijsku reakciju možete ublažiti proizvodima iz ljekarne, donosimo nekoliko trikova za prvu pomoć koji se nalaze u vašem domu.

1. Topla voda ili topla žlica

Sekret koji komarci ubrizgaju u domaćina ne može djelovati pri povišenoj temperaturi. Ručnik natopite toplom vodom, ocijedite ga i prislonite na mjesto ugriza, a toplina će poništiti odgovor histamina. Jednako tako možete ugrijati žlicu u toploj vodi i pritisnuti ju na kvržicu.

2. Hladna voda ili led

Iznenađujuće, od velike će vam pomoći biti i hladni oblog ili led. Hladnoća će pomoći u sužavanju krvnih žila i kapilara te tako smanjiti cirkulaciju i spriječiti širenje seruma komarca. Istovremeno, hladnoća će umrtviti živce na koži i tako ublažiti iritantni osjećaj svraba.

3. Limun

Citrusna kiselina iz agruma može ublažiti svrbež na mjestu ugriza komarca. Jednostavno pritisnite krišku limuna na ubod komarca i držite ga na tom mjestu pet do deset minuta. Probajte napraviti oblog od limunovog soka i jabučnog octa.

4. Banana

Ogulite jednu bananu i unutrašnjom stranom kore trljajte mjesto ugriza komarca. Ostavite neka se osuši bez ispiranja i ponovite ako svrbež nije nestao. Ovaj trik možete koristiti i ako ste imali nenadani “susret” s otrovnim bršljanom.

5. Soda bikarbona

Napravite pastu koja se sastoji od malo sode bikarbone (koja će neutralizirati sekret komarca) i nekoliko kapi tople vode. Sastojke dobro pomiješajte i nanesite na mjesto uboda, ali pastu nemojte utrljati. Ostavite neka djeluje 15 minuta te isperite vodom.

6. Pasta za zube

Najbolje bi bilo koristiti pastu za zube s metvicom kako biste ublažili svrab uboda komarca, s obzirom na to da ulje metvice ima i protuupalna i analgetička svojstva. Jednostavno nanesite malo zubne paste na mjesto uboda i ostavite neka se osuši. Isti rezultat možete dobiti ako koristite tekućinu za ispiranje ustiju s metvicom.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo