Zdravlje

Zdravlje

Lažno pozitivan test na COVID-19 kod (ne) cijepljenih – zašto se događa i kako prevenirati

Zašto test može pokazati lažne rezultate?

Prema pisanju Harvard Helath portala, lažno pozitivan rezultat se može javiti iako niste zaraženi virusom.

Koliko se često događa?

Koliko će točan biti rezultat testa ovisi o nizu faktora. Ponekad se radi o tome kada ste se testirali ali je i važan faktor koliko virusa imate u sebi u trenutku testiranja. U globalu, osobe koje su se cijepili i koje nemaju simptome često mogu imati lažno pozitivan rezultat testa, prema pisanju Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, a isto tako preporučuju da se osoba ne treba testirati ako nema simptoma ili je cijepljena radi mogućeg lažnog rezultata. Navode stručnjaci kako u područjima gdje je malo zaraženih i gdje je većina ljudi cijepljena, najveće su šanse za lažno pozitivnim rezultatom jer je test ipak najtočniji kada osoba pokazuje simptome, a radi se o periodu od 10 dana nakon pojave simptoma.

Hoće li određeni testovi češće pokazati lažni rezultat?

Brzi antigeni test, onaj koji se često koristi kod kuće daje točne rezultate kod osoba koje imaju simptome i to u 99,6 posto slučajeva, a većina njih rezultate pruža za oko 20 minuta.

“Takvi testovi su korisni ako trebate rezultate odmah, ipak smatraju se manje sigurnima od PCR testa. „Postoji i šansa da dobijete lažni rezultat radi činjenice da brzi testovi nisu ipak 100 posto točni“, pojasnila je dr. Charlene Brown, stručnjak za javno zdravstvo.
PCR test je u jednoj studiji pokazao kako daje dobre rezultate u 97.2 posto slučajeva, ali kada su u pitanju lažni rezultati tu je postotak 0. Najtočnije podatke daju oko 8 dana nakon pojave prvih simptoma.

“PCR test se smatra zlatnim standardom u otkrivanju bolesti i u većini je slučajeva točniji od brzog testa“, dodaje Brown.

Znate li koliko zaraženih COVIDOM-19 se dovodi u vezu s korištenjem javnog prijevoza? Brojka će vas šokirati

Kako osigurati točne rezultate testa?

Svi znamo da je dosta neugodan osjećaj testirati se na COVID, ali je jednako tako važno to učiniti ako ima potrebe. Uz to je najpametniji napraviti i par testova a ne samo jedan ako mislite da je potrebno.

“Brzi testovi su dobra potvrda, ali na žalost nisu uvijek potpuno točni. Neki dolaze u pakiranju po 2 komada, a vi iskoristite oba kako biste bili sigurni u rezultate. Važno je i napraviti PCR test nakon brzog testa jer su oni ipak puno sigurniji“, dodaje Brown te zaključuje kako je važno testirati se, ali je još važnije cijepiti se kako bismo zaštitili sebe ali i druge.

Još niste odlučili da ćete se cijepiti? Ovo bi vam moglo pomoći da doneste odluku

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj 7 u Zagrebu počinje raditi Savjetovalište za cijepljenje protiv COVID-19 i to svake subote, od 8 do 12 sati.

Ideja koja stoji iza pokretanja Savjetovališta za cijepljenje protiv COVID-19 jest omogućiti svima koji dvoje oko cijepljenja a žele provjerenu informaciju o cjepivu i o tome s čime se cijepiti i kada. Kako nam je potvrdila prim. dr. sc. Marija Bubaš, dr. med. spec. med. rada i športa iz HZJZ-a, stručnjaci će biti na raspolaganju kako bi dali savjete i odgovorili na sva vaša pitanja, a uz to je moguće i cijepiti se na istom mjestu, za one koji tako odluče.

COVID-19 i srčanožilne bolesti: Virus može zahvatiti i srčani mišić te uzrokovati srčano zatajenje

„Za sada Savjetovalište postoji samo u Zagrebu, a potom će biti u ostalim zavodima. Mogu se postaviti sva pitanja, a uvijek je razgovor 1 na 1 bolji od odgovaranja na mailove. Svaki čovjek je posebna priča, i svatko ima neka svoja pitanja i razmišljanja ili dvojbe. Postoje svakakva pitanja, a Savjetovalište je pokrenuto da se spriječi ukorjenjivanje mitova i laži o cjepivu. Na pitanja građana će odgovarati educirani zdravstveni djelatnici, liječnici specijalisti raznih specijalnosti. U budućnosti se planiraju tematski dani ako se pokaže da za neka pitanja postoji poseban interes.“, pojasnila je prim. Bubaš te dodala kako naručivanje nije potrebno.

A. A:

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo