Liječnici upozoravaju: Ovo je pet iznenađujućih uzročnika razvoja raka - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Liječnici upozoravaju: Ovo je pet iznenađujućih uzročnika razvoja raka

Shutterstock

Dok se duhanski dim najčešće povezuje s nastankom raka, i drugi su faktori povezani s razvojem zloćudnih bolesti.

“Kada me ljudi pitaju postoji li način kako spriječiti razvoj zloćudnih bolesti uvijek odgovaram kako je najbolji preventivni lijek dobro zdravlje”, ističe onkologinja Lisa Richardson te dodaje kako pacijenti moraju znati da je potrebno donositi zdrave odluke u svrhu zaštite zdravlja. Donosimo listu od pet iznenađujućih faktora koji mogu utjecati na razvoj raka. 

1. PRETILOST 

Pretilost se definira kao prekomjerna količina masnoće u tijelu koja je opasna po zdravlje. Pretilost nastupa kada kroz duže vremensko razdoblje osoba unosi više kalorija nego što potroši. Dr. Clifford Hudis, onkolog, navodi kako su direktno povezani s prekomjernom tjelesnom masom neki od najčešćih tumora, dojke, pluća, crijeva i prostate. “Većina stanovnika Amerike ima previše kilograma, a upravo ih to stavlja u rizičnu skupinu od razvoja bolesti. Održavanje zdrave tjelesne težine može imati velik utjecaj na održavanje zdravlja, ali i prevenciju. “, navodi bivša direktorica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, dr. Brenda Fitzgerald.

Simptomi raka pluća često su nespecifični, ovih 9 nemojte ignorirati

2. LOŠA PREHRANA 

Istraživanja pokazuju kako je loša prehrana direktno povezana s razvojem raka, a jedna je studija otkrila kako oko 80 000 novih slučajeva u Americi je povezano s lošom prehranom. 

Alkohol je još jedan kontributor razvoju raka, tu je i rijetka konzumacija cjelovitih žitarica, mliječnih proizvoda, voća i povrća, ali i visok unos crvenog mesa i zaslađenih napitaka”, pojašnjava dr. Fang Zhang. Prethodne studije daju jake dokaze da crveno meso može biti povezano s nastankom raka crijeva, a slaba konzumacija cjelovitih žitarica isto tako. No studija nije pokazala točan broj novih slučajeva raka koji su povezani s lošom prehranom. 

3. STRES

Puno je provedenih istraživanja koja povezuju kronični stres i razvoj raka. Stres koji se ne kontrolira nosi brojne zdravstvene rizike, a na vrhu popisa su i bolesti srca. To se može pripisati činjenici da nekontrolirani stres ima poguban utjecaj na imunološki sustav čovjeka, a koji je glavna crta obrane od štetnih mikroorganizama koji napadaju naše tijelo. Također, imunološki sustav zadužen je za kontrolu svakog neobičnog „ponašanja“ stanica u tijelu, jer mogu prerasti u kancerogeni oblik.

“Kronični stres stvara nešto poput savršene oluje gdje prekancerozne stanice mogu slobodno rasti”, navodi dr. Ankur Parikh, direktor odjela precizne medicine (Cancer Treatment Centers of America), ako ste zabrinuti radi razine stresa s kojom se često suočavate, postoje jednostavne tehnike koje će vam pomoći da ga kontrolirate. 

4. MANJAK SNA 

“Studije su pokazale kako dugotrajni problemi s nesanicom mogu povećati rizik od razvoja nekoliko oblika raka, raka dojki, prostate i štitnjače”, pojašnjava dr. Michael Breus. “Manjak sna može biti povezan i s agresivnijim razvojem tumora, a postoje i brojne studije koje pokazuju kako oni koji rade noćne smjene imaju veći rizik da će se kod njih razviti neki oblik raka”, dodaje. Pokazalo se kako manjak sna može povećati rizik od razvoja raka crijeva, želuca, kože i pluća. 

Ako vas muči povišen kolesterol u prehranu uključite ovih 10 namirnica

5. ALKOHOL 

Onima koji vole piti vino, možda neće pasati ova vijest, ali konzumacija alkohola se ne smatra sigurnom i često predstavlja rizik za zdravlje. Prema istraživanjima, ispijanje alkohola svakog dana je povezana s povećanim rizikom od razvoja raka dojke kod žena, pojašnjava Dr. Jürgen Rehm, znanstvenik instituta CAMH za mentalno zdravlje.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo