Zdravlje

Zdravlje

Lijek za kolesterol pomaže u liječenju raka prostate

Rezultati najnovijeg kanadskog istraživanja su pokazali da lijek namijenjen osobama s visokim kolesterolom može biti učinkovit i u liječenju raka prostate. Znanstvenici naime tvrde da rosuvastatin usporava rast ljudskih stanica raka prostate transplantiranih kod miševa.

“Naši podaci pružaju čvrsti pred-klinički dokaz i jake razloge za klinička ispitivanja statina u liječenju raka prostate”, izjavio je dr. Xiao-Yan Wen, znanstvenik kanadske St. Michael bolnice.

kKarcinom prostate najčešće je dijagnosticirani karcinom muškaraca u
zapadnim zemljama svijeta (isključujući karcinom kože), a po učestalosti
je drugi uzrok smrtnosti muškaraca od karcinomskih bolesti. No, o
složenosti ovog oboljenja najbolje govori činjenica da velik broj
muškaraca ne umire od karcinoma prostate već s njim.

Zlatni standard u liječenju karcinoma ograničenog na prostatu je radikalna prostatektomija kojom se uz prostatu uklanjaju sjemeni mjehurići i zdjelični limfni čvorovi. Cilj je ukloniti tumor uz očuvanje kontinentnosti i neurovaskularnih snopića odgovornih za potenciju, ali ne na račun radikaliteta operativnog zahvata. Ako se iz bilo kojeg razloga zahvat ne može izvesti, terapijski izbor je radikalna iradijacija prostate. U slučaju lokalno uznapredovalog tumora, uvećanih limfnih žlijezda ili metastatskih promjena na kostima kralježnice indicirana je kompletna androgena blokada lijekovima, tzv. antiandrogenima i LHRH analozima kako bi se maksimalno usporilo napredovanje bolesti.

Ako istraživanje na ljudima potvrdi da statini mogu optimizirati korisnost zračenja, najnovije će otkriće pomoći liječnicima da odrede najučinkovitiji, manje toksičan i pristupačan način liječenja pacijenata s karcinomom prostate.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu European Urology.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo