Zdravlje

Zdravlje

Ljudsko tijelo čini impresivne stvari: Regeneracija ovog unutarnjeg organa započinje u roku od nekoliko sati od prepoznavanja oštećenja

Osim što se može regenerirati, jetra istovremeno obavlja preko 200 funkcija u ljudskom tijelu. Opće je poznato koliko je važna uloga jetre u ljudskom organizmu, a njezino zdravlje ovisi upravo o vašim navikama

Jetra je najveći unutarnji organ u tijelu čovjeka te je najveća žlijezda koja se može pronaći u ljudskom tijelu. Zauzima desnu stranu trbušne šupljine, a sačinjena je od dva režnja. Zanimljiva je činjenica da je desni režanj čak oko šest puta veći od lijevog režnja.

Ona je jedini unutarnji organ koji ima sposobnost regeneracije. Iako je zaštićena rebrima, postoji šansa za njezino mehaničko, odnosno fizičko oštećenje. Osim na taj način, može se oštetiti i djelovanjem lijekova, konzumacijom alkohola te lošom i nezdravom prehranom U svakom slučaju, stanice jetre kreću u diobu i tako se postepeno uvećava njihov broj, a oštećene stanice mijenjaju se novima i zdravima.

Obavlja čak 500 funkcija u tijelu

U ljudskom tijelu, jetra obavlja oko 500 funkcija, a čak 200 od njih događa se istovremeno. Jedna od najvažnijih funkcija jetre je, doslovno rečeno, stvaranje energije. Pošto razgrađuje hranu, ugljikohidrate koji se nalaze, primjerice, u kruhu i krumpiru, rastavlja do manjih molekula. Njih potom skladišti, a isporučuje ih tijelu kad mu zatreba energija.

Još jedna od ključnih funkcija jetre je borba protiv infekcija, osobito onih koje nastaju u crijevima. Ona sadrži više od polovice zalihe makrofaga, stanica koje proždiru strana tijela, a mogu pojesti čak i jednu cijelu bakteriju. Jetra kontrolira i razinu masti, aminokiselina i glukoze u krvi, proizvodi žuč te skladišti željezo i vitamine. Nadalje, regulira brojne hormone i odgovorna je za stvaranje enzima i proteina koji su potrebni za odvijanje većine kemijskih reakcija u tijelu. Zbog ovoga, naziva ju se laboratorijem tijela.

Imenom „tihog organa“ pokušava se dočarati podnošljivost jetre. Bez ikakvih znakova oštećenja može veoma dugo odrađivati svoje funkcije i trpjeti nebrigu. Također, uspoređuje se i s elastičnom gumicom koja se nakon mnogo istezanja dovede do točke pucanja nakon koje se ne može vratiti u početno stanje.

Alkohol je, nažalost, još uvijek jedan od najčešćih uzroka jetrene bolesti. Za nastanak oštećenja jetre bitnu ulogu imaju količina i trajanje konzumacije alkohola. Rizik nastanka alkoholne bolesti jetre značajno se povećava prilikom unošenja 60 grama alkohola na dan za muškarce ili 20 grama na dan za žene

Što kada se jetra napokon oglasi?

Unosom štetnih tvari u organizam postepeno se oštećuje funkcija jetre. Deset posto jetre sačinjeno je od masti, a penjanjem tog postotka stvara se rizik za potencijalne bolesti. Alkoholizam je jedan od čimbenika koji predstavljaju najveći rizik, uz debljinu i šećernu bolest. Uznapredovanjem oštećenja, jetra se može dovesti do akutnog zatajenja koje se može dogoditi unutar nekoliko dana.

Kroničan umor i malaksalost mogu biti pokazatelji nekih jetrenih bolesti ukoliko se javljaju u kombinaciji s drugim simptomima. To mogu biti žutica, oticanje nogu, povećan trbuh, modrice po tijelu ili pojačano krvarenje te bol u gornjem desnom kutu trbuha.

Zdravlje jetre ponajviše ovisi o načinu života kojeg pojedinac vodi. Sve štetne tvari koje se unesu u organizam, proći će kroz jetru i ostavit će posljedice

Bolesti jetre nalaze na visokom desetom mjestu kada govorimo o uzrocima smrtnosti. Ovisnost o alkoholu te nepravilna prehrana koja dovodi do pretilosti jedni su od velikih rizika za oboljenje jetre. Većina ljudi nije svjesna da je njihova jetra bolesna tako dugo dok organizmu već nije nanesena nepovratna šteta. Zato su redovite kontrole poželjne, a ignoriranje simptoma nikako nije pametno. Ipak, najbolji lijek je prevencija.

Silymarin Belupo  biljni je lijek na bazi ploda sikavice. Osim preventivno, može se koristiti kao potpora u liječenju nekih bolesti jetre. To su upalna bolest jetre odnosno kronični hepatitis B i C, oštećenje jetre zbog izloženosti alkoholu te ciroza.

Silymarin Belupo snažno potiče prirodne regenerativne procese jetre i ublažava poremećaje njezine funkcije. Usto je snažan antioksidans pa sprečava ulazak toksina u stanice jetre, a djelotvornost i sigurnost lijeka potvrđena je mnogim kliničkim ispitivanjima.

Silymarin sadrži ekstrakt sikavice. Za oralnu primjenu. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Belupo.

Plaćeni oglas o lijeku 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo