Zdravlje

Zdravlje

Mala kućna ljekarna

Kad govorimo o ”maloj kućnoj ljekarni” ne možemo, a da uvodno ne spomenemo pojam samoliječenja ili automedikacije.

Učestala pojava samoliječenja nastala je kao posljedica sve veće svijesti pojedinca o važnosti vlastitog zdravlja kao i sve većoj zainteresiranosti za njegovo očuvanje i poboljšanje. Tome svakako doprinosi brzi razvoj tehnologije protoka informacija te viši stupanj dostupnosti informacija o načinima liječenja. Ponekad takve informacije mogu bolesniku dati opasan i pogrešan dojam da sve zdravstvene tegobe može sam uspješno liječiti. Upravo je zato uloga ljekarnika u odgovornom samoliječenju vrlo značajna. Ona podrazumijeva i potrebu za usmjeravanjem bolesnika liječniku u onim slučajevima kada samoliječenje nije za pojedinog bolesnika pravi, racionalni odabir.

kPod pojmom samoliječenja mislimo na različite postupke samostalnog liječenja manjih i najčešće prolaznih zdravstvenih tegoba kao što su npr. bolovi različitog uzroka i lokalizacije, povišena tjelesna temperatura, poremećaji probave, kašalj i slično, bez da se je bolesnik prethodno savjetovao s liječnikom. Samoliječenje može pomoći da se bolesnik osjeća bolje ako ima određene tegobe, ali je uvijek potrebno naglasiti da preuzimanje liječenja u vlastite ruke može biti i vrlo opasno. Zato je neophodno potrebno da se bolesnik prije upotrebe bilo kojeg lijeka ili prirodnog preparata posavjetujete s liječnikom ili ljekarnikom.

Što je značajno da bi vaša mala kućna ljekarna bila zadovoljavajuća?

  • Prije svega, vrlo je važno da se već pri odabiru mjesta za kućnu ljekarnu izabere mjesto koje je nije vlažno, koje je zaštićeno od sunca i koje nije dostupno dohvatu pa čak ni pogledu djece.
  • U kućnim ljekarnama treba biti mjesta samo za lijekove kojima nije istekao rok valjanosti. Zato se jedan od praktičnih savjeta vezanih za kućnu ljekarnu odnosi na potrebu za povremenim kontrolama njenog sadržaja. Sve lijekove kojima je prošao rok uporabe ili koji su se u svom vanjskom izgledu na bilo koji način promijenili, treba izdvojiti i odnijeti u ljekarnu gdje će stručnjaci na pravilan način zbrinuti i odložiti taj otpad.

O čemu morate voditi brigu da bi vaše samoliječenje bilo uspješno i odgovorno?

  • lNeophodno je potrebno da se upoznate i strogo pridržavate svih dijelova upute o korištenju lijeka ili OTC proizvoda (sastav, doza, indikacije, kontraindikacije, trajanje liječenja, međudjelovanje s drugim lijekovima i dr.).
  • Nikada ne koristite lijek ili OTC proizvod nakon isteka roka valjanosti.
  • Uzimajte samo one lijekove koje ste dobili u ljekarni prema savjetu liječnika ili farmaceuta – ne uzimajte lijekove po savjetu susjeda, prijatelja, rodbine ili lijekove koji su se slučajno zatekli u kući.
  • U slučaju trudnoće i dojenja posebno je važno savjetovati se o potrebi i načinu primjeni bilo kojeg lijeka s liječnikom ili ljekarnikom.
  • Strogo pridržavanje upute posebno je značajno ako se radi o liječenju djece – to se posebno odnosi na primjenu bilo kojeg lijeka kod novorođenčadi i dojenčadi kod kojih su zbog nerazvijenosti njihovih sustava, znakovi bolesti često nekarakteristični i oskudni.
  • Međudjelovanje (interakcije) svih lijekova uključujući i OTC proizvode mogu uzrokovati nuspojave i/ili smanjenje učinka drugih lijekova; moguće su i interakcije s hranom i pićem.

I za kraj:

Samoliječenju iz vaše male kućne ljekarne uvijek pristupite ozbiljno i odgovorno.
Svaki lijek bio on i OTC proizvod, može postati štetan ako se primjeni u pogrešnoj dozi, na pogrešan način ili u slučajevima ako njegova primjena uopće nije potrebna.
Uvijek se pridržavajte sadržaja upute o lijeku i savjetujte se s ljekarnikom!

 

Autorica teksta: dr. Aleksandra Habazin
Ordinacija obiteljske medicine Aleksandra Habazin, dr. med.
Mirka Crkvenca 1
49000 Krapina

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo