Zdravlje

Zdravlje

Mališani s astmom teže drže dijabetes pod kontrolom

Maleni dijabetičari skloniji su razvijanju astme, a ona djeca koja boluju od obje bolesti loše se nose s držanjem dijabetesa pod kontrolom, tvrde američki istraživači.

Američki su istraživači analizirali pojavu astme kod gotovo 1700 mališana s dijabetesom tipa 1 i nešto više od 300 djece s dijabetesom tipa 2. Otprilike je 11 posto njih bolovalo od astme, što je 8,7 posto više nego kod sve djece u Americi.

Kod malih dijabetičara i astmatičara stopa obiju bolesti bila je češća ako su djeca bolovala od dijabetesa tipa 2 (16,1 posto usporedno s deset posto kod mališana s dijabetesom tipa 1).

“Kod mladih s dijabetesom oni koji su bolovali od astme bili su skloniji pripadanju kategorije onih koji loše drže razinu glukoze pod kontrolom”, objasnila je Mary Helen Black, konzultantica Medicinske grupe Permanente iz Južne Kalifornije.

Upravo su djeca koja nisu uzimala lijekove za astmu bila sklonija lošijem kontroliranju razine šećera u krvi u odnosu na druge malene bolesnike na lijekovima. Istraživači tvrde kako određeni lijekovi za astmu, poput inhibitora leukotriena mogu poboljšati držanje šećera pod kontrolom kada govorimo o mališanima s astmom i dijabetesom. Drugi lijekovi, npr. oralni steroidi, ponekad mogu povećati razinu šećera. Iako istraživači nisu dublje analizirali zašto su astma i dijabetes povezani, ove dvije bolesti dijele određene faktore rizika, uključujući pretilost. Naime, mnogi su mališani s dijabetesom bili ili predebeli ili pretili.

“Ako vaše dijete prvo boluje od dijabetesa, prepoznajte simptome astme. Oni uključuju:

  • kašljanje, pogotovo noću
  • hroptanje
  • gubitak daha
  • osjećaj stiskanja u prsima, bol ili pritisak”, savjetovala je Black. Njena je studija objavljena u časopisu Pediatrics.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo