Donosimo preporuke za osobe koje rade u trgovinama
Uz redovno pridržavanje svih mjera HACCP sustava, Nastavni zavod za javno zdravstvo ,,Dr. Andrija Štampar“, predlaže dodatnu pozornost obratiti na sljedeće:
radnike koji imaju simptome respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, učestalo kihanje) udaljiti sa radnog mjesta te uputiti izabranom liječniku;
prema trenutno važećim preporukama Stožera civilne zaštite broj osoba u prodajnom prostoru (zaposleno osoblje i kupci) ne smije preći broj 100 (ili manje, ovisno o prostornim mogućnostima prodavaonice);
osigurati dezinfekcijska sredstva za dezinfekciju svih radnih površina koje je potrebno tretirati minimalno svaka dva sata ili češće;
provesti temeljito pranje i čišćenje, te dezinfekciju svih površina na kraju radnog dana;
potrebno je dodatno obratiti pozornost na higijenu (češće pranje, brisanje i dezinfekcija) površina koje kupci dodiruju rukama (pokretna blagajnička traka, POS uređaji za naplatu, rukohvati kolica i košara za kupovinu…);
na blagajnama radnici mogu koristiti kiruršku masku koja se skida nakon završenog rada na blagajni (masku tijekom rada ne dodirivati);
tijekom rada na blagajni radnici svakako trebaju izbjegavati dodirivanje lica (očiju, usta) i kose (ako je kosa duža, poželjno ju je vezati u rep);
češća rotacija blagajničkog osoblja radi češćeg higijenskog pranja i dezinfekcije ruku (radnicima osigurati dezinfekcijsko sredstvo za higijensku dezinfekciju ruku);
police i rashladne vitrine obavezno dezinficirati prije slaganja nove robe;
osigurati odvojeno odlaganje jednokratne zaštitne opreme (rukavice i maske) u zasebni pokriveni spremnik te osigurati njihovo zbrinjavanje na siguran način.
Trenutno je snažan imunitet prioritet – ojačajte ga ovim namirnicama
Foto: Shutterstock
Izvor: Štampar.hr