Manjak vitamina D povezan s agresivnijim rakom dojke - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Manjak vitamina D povezan s agresivnijim rakom dojke

Vitamin D povezan je s mnogim procesima u našem tijelu, a sve je veći broj istraživanja koja zagovaraju njegove dobrobiti. Tako su istraživači Medicinskog centra Sveučilišta Rochester ustanovili kako su žene s niskom razinom vitamina D izložene povećanom riziku od agresivnog oblika raka dojke. Pratili su razinu sunčevog vitamina kod 155 žena s rakom dojke nekoliko mjeseci prije i poslije operacije kojom je odstranjeno maligno tkivo.

Ustanovili su kako su žene s manjom količinom vitamina D od optimalne imale biološke markere koji se povezuju s agresivnijim oblikom tumora. Istraživači smatraju kako optimalna razina vitamina D iznose 32 ng/mL ili više.

Pacijentice s trostruko negativnim tumorom, koji ne reagira na terapiju hormonima, tri puta su bile sklonije pojavi manje razine ovog vitamina u odnosu na druge ispitanice. Trostruko negativne tumore teško je liječiti i u pravilu sa sobom donose teže prognoze raka dojke nego druge vrste ove maligne bolesti.

“Dosljedno smo vidjeli nižu razinu vitamina D kod pacijentica s rakom dojke koje su imale loše prognostičke markere”, tvrdi Luke Peppone, voditelj studije koja je objavljena u stručnom časopisu Annals of Surgical Oncology.

Dok stručnjaci ne tvrde kako niska razina sunčevog vitamina utječe na ishod bolesti kod pacijentica s rakom dojke, kažu kako je zamijećena povezanost i potrebno je provesti više istraživanja.

“Istraživanje vitamina D je intrigantno, no i prije smo ustanovili mnogo puta kako nešto što se čini intrigantnim ne drži vodu kada bude pravilno proučeno”, zaključio je dr. Len Lichtenfelf, zamjenik voditelja Američkog društva za rak.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo