Maske i vrućine su loša kombinacija: Stručnjaci savjetuju kako si olakšati život - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Maske i vrućine su loša kombinacija: Stručnjaci savjetuju kako si olakšati život

goran stanzl pixsell

Neudobne maske se moraju nositi, a kako će to izgledati u vrelim ljetnim danima, možemo samo pretpostaviti…

Make i ljeto su loša kombinacija: Stručnjaci savjetuju kako si olakšati život

Neudobne maske se moraju nositi, a kako će to izgledati u vrelim ljetnim danima, možemo samo pretpostaviti…

Isto je zaključila i dr. Teresa Murray Amato koja je, putujući javnim prijevozom do posla zaključila kako maske za lice i ljeto nisu dobar par.

12 mjesta na koja liječnici nikada ne bi išli za vrijeme pandemije koronavirusa!

“Bio je jako topao dan, za mene prevruće“, pojašnjava liječnica, koja unatoč neugodi nije skinula zaštitnu masku, a vama savjetuje da postupate jednako.  

COVID-19 se i dalje nezaustavljivo širi, čak i vrućim ljetnim danima pa je iznimno važno nositi maske radi zaštite, ali držati razmak od drugih ljudi, dodaje dr. Waleed Javaid, šef odjela za infekcije i prevenciju u New Yorku.

Zbog novog rasta broja zaraženih mnogi se slažu da se neka javna mjesta nisu trebala otvarati, no struka smatra da je potez opravdan i da će se situacija popraviti ako ljudi nose maske i drže distancu. Amato dodaje kako je dokazano da maske mogu spriječiti prijenos zaraze, ako će ih svi nositi.

Znamo da će to stvarati dodatnu neugodu, ali dobrobiti nošenja maske su puno važnije od toga što vam je ispod nje malo vruće.

Nos i usta moraju biti pokriveni, a osobe kojima vrućina jako teško pada mogu potražiti nešto lakše maske kroz koje se lakše diše.

U ovom trenutku kirurške maske se također mogu nabaviti pa ako vam je jako teško disati kroz platnenu, razmislite o mogućnosti nabave kirurške maske koje vjerojatno nisu tako neudobne za nošenje. Znoj je još jedan problem. Ako se maska namoči znojem, gubi svoja svojstva zaštite pa je zamijenite novom.

Koju masku odabrati?

Maske za lice

Maske za lice su, u najširem smislu, maske koje se izrađuju od komercijalno dostupnih dvoslojnih pamučnih materijala gušćeg tkanja i nose se u svakodnevnom životu. Za optimalnu učinkovitost dvoslojnu pamučnu tekstilnu masku ​​za lice, koja ima ulogu tekstilne barijere, treba pravilno nositi (tj. staviti je da čvrsto prianja na nos i usta), mijenjati je ako je mokra i ne dirati je dok se nosi.

Medicinske maske (kirurške maske)

Medicinske/kirurške maske prvenstveno se koriste za zaštitu drugih osoba od izlaganja potencijalno zaraznim kapljicama one osobe koja nosi masku. Njihova je primjena jednokratna. Odgovarajuća maska također u određenoj mjeri štiti korisnika maske kada je čvrsto pričvršćena.

Koriste se prvenstveno u medicinske svrhe i služe za sprječavanje širenja kapljica iz izdahnutog zraka na pacijenta ili drugu osobu te mogu zaštititi područje usta i nosa od direktnog utjecaja većih kapljica druge osobe kao i od prijenosa patogena izravnim dodirom s rukama.

Možete li i kako izbjeći zarazu koronavirusom u liftu? Evo par korisnih savjeta…

Nesterilne medicinske maske obično su medicinski proizvodi razreda rizika u skladu s europskom direktivom o medicinskim proizvodima (93/42 / EEC) i posebno moraju biti u skladu s normom EN 14683: 2019-6. Nakon postupka ocjenjivanja sukladnosti, dodjeljuje im se oznaka “CE” čime se mogu stavljati na europsko tržište.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell, Shutterstock

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo