Zdravlje

Zdravlje

Matične stanice pružaju nadu slijepima

Znanstvenici su se primakli korak bliže povratu vida slijepim osobama uz pomoć matičnih stanica.

Ljudske matične stanice mogu spontano oblikovati tkivo koje se razvije u dio oka i omogućiti vid, pokazali su znanstvenici. Tvrde kako bi transplantacija ovog tkiva u budućnosti mogla pomoći pacijentima s očnim oštećenjima da progledaju bez poteškoća.

Kada se razvija, mrežnica (regulira dolazeće svjetlo i šalje svjetlosne podražaje putem vidnog živca u mozak) oblikuje strukturu zvanu optička čašica. Stručnjaci Centra za razvojnu biologiju Riken Sumitomo Chemical Co. polučili su uspjeh jer su uspjeli dobiti ovu formaciju iz matičnih stanica koje su pripadale ljudskim embrijima. Samim time, ova je metoda kontroverzna jer podrazumijeva uništenje embrija, a mnoge skupine koje se protive pobačaju ovakvu praksu smatraju nedopustivom.

Na proljeće prošle godine, istraživači Centra za razvojnu biologiju Riken Sumitomo Chemical Co. objavili su kako su uspjeli formirati optičku čašicu iz matičnih stanica miševa, a tu su metodu koristili i u nastavku svog rada. Uspjeli su kultivirati oko 9000 ljudskih matičnih stanica koje su se formirale u mrežnicu.

“Ovo je bitna prekretnica za novu generaciju regenerativne medicine. Naš pristup otvara novi put korištenju složenih tkiva dobivenih iz ljudskih matičnih stanica za terapiju, ali i za druge zdravstvene studije povezane s patogenima i otkrićem lijekova“, objasnio je dr. Yoshiki Sasai, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Stem Cell.

S obzirom da degeneracija mrežnice primarno nastupi zbog oštećenja ovih stanica, novo tkivo nastalo iz matičnih stanica moglo bi biti idealno za transplantaciju.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo