Zdravlje

Zdravlje

Mediteranska prehrana bolja za dijabetes od samih lijekova

Po prvi puta u povijesti, rezultati dugoročne studije su potvrdili da mediteranska prehrana može pomoći oboljelima od dijabetesa u kontroli šećera u krvi i to bez upotrebe lijekova.

“Mediteranska prehrana je vrlo važan čimbenik u liječenju dijabetesa,” izjavila je endokrinologinja Loren Greene sa Sveučilišnog medicinskog centra iz New Yorka. “Svi smo mi i do sada znali za njenu korisnost, međutim do sada nije bilo kvalitetnih istraživanja koje bi potvrdile ovu činjenicu”.

kZa potrebe istraživanja znanstvenici su izabrali 215 pretilih, odraslih stanovnika talijanskog Napulja koji su se morali pridržavati jedne od dvije dijete. I dok su članovi jedne skupine morali slijediti mediteransku – jedući velike količine voća, povrća, cjelovitih žitarica, i određenih zdravih masti poput maslinovog ulja, orašastih plodova, peradi i ribe, sudionici druge skupine su morali slijediti dijetu s malim udjelom masnoće.

Svi sudionici istraživanja su morali ograničiti svoj unos kalorija na 1.800 po danu za muškarce i 1.500 za žene. Svima je omogućeno redovno savjetovanje o prehrani uz preporuku da redovito vježbaju.

Nakon četiri godine, 56 posto sudionika mediteranske dijetne grupe je bilo u stanju upravljati svojim dijabetesom bez lijekova, u usporedbi sa samo 30 posto onih u grupi koja je provodila dijetu s malim udjelom masnoće. Osobe koje su konzumirale mediteransku prehranu izgubile su puno više kilograma. Kod njih je zabilježeno poboljšanje razine HDL (“lošeg”) kolesterola i triglicerida.

“Novo bi istraživanje trebalo pružiti poticaj što većem broju dijabetičara da pazi na svoju prehranu. Naime, poznato nam je da pacijentima, u većini slučajeva, nije baš drago što moraju uzimati lijekove”, zaključila je Greene.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo