Zdravlje

Zdravlje

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti: Razbijmo predrasude!

U usporedbi s odraslima koji obolijevaju od raka, broj oboljele djece je znatno manji.

Jednako kao i kod odraslih, i kod djece je sam uzrok nastanka malignih bolesti, unatoč razvijenosti medicine, nejasan. Međutim, ono što se svakako može reći jest da se tumori dječje dobi dijele na solidne tumore i tumore krvotvornih organa i krvnih stanica.

Kako bi se poboljšao položaj djece oboljele od malignih bolesti u Hrvatskoj, najprije se treba izboriti s predrasudama koje vladaju u društvu – ističe Zoran Cipek iz udruge Krijesnica koja pomaže djeci i oboljelima od malignih bolesti.

Edukacijom protiv predrasuda!

Jedna od predrasuda svakako je mišljenje kako je rak bez iznimke smrtonosan iako je broj uspješno izliječene djece između 70 i 90 posto. Isto tako, iako živimo u 21. st., nerijetko se za rak misli kako je prenosiv, odnosno zarazan. To može uzrokovati i emocionalnu bol kod oboljeloga djeteta jer je izbjegavano i neshvaćeno od strane vršnjaka.

Dijete često misli da je ono krivo jer je pogođeno bolešću. S pravom edukacijom i podizanjem svijesti u javnosti i tome bi se svakako doskočilo, a to bi dalje značilo i bolji položaj djece oboljele od malignih bolesti u Hrvatskoj – ističe Cipek.

Osim toga, problem je i nedostatak stručnoga kadra. Veliki broj liječnika specijaliziranih za dječju onkologiju odlazi izvan Hrvatske, a s druge se, pak, strane malo novih liječnika odluči specijalizirati za tu granu medicine. Isto tako, položaj djece oboljele od malignih bolesti poboljšao bi se kada bi se liječenje djece financiralo iz Fonda za skupe lijekove.

Ovaj dan se svake godine obilježava i u Hrvatskoj

Iako se rješenje za spomenute probleme krije uglavnom u rukama države, vrijedni volonteri ne odustaju s borbom. Kao i svake godine, i ove će godine Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti biti prigodno obilježen u Zagrebu. Naime, volonteri će na tramvajskom okretištu Črnomerec dijeliti prigodne letke, a u svaki tramvaj koji prođe okretištem bit će stavljeno na desetine balona sa žutom vrpcom i letcima koje će putnici moći pročitati.

Želimo da svaki putnik koji uđe u tramvaj ima priliku više se informirati o malignim bolestima kojih nisu, nažalost, pošteđena čak ni djeca – zaključuje Cipek.

Isto tako, kako biste pokazali svoju solidarnost, ne zaboravite staviti žutu vrpcu čije je nošenje karakteristično za današnji dan.

U Hrvatskoj svaki drugi dan jedno dijete oboli od maligne bolesti!

Foto: Shutterstock

J. R.  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo