Zdravlje

Zdravlje

Mjesečarenje – najčešće se pojavljuje kod djece između treće i sedme godine

Izraz „mjesečarenje“, hodanje u snu, ili latinski somnambulizam, dolazi od latinskih rijeći somnium – san i ambulare – hodati ili šetati.

Mjesečarenje se svrstava u poremećaje spavanja, tzv. parasomnije. Parasomnije su neobična ponašanja koja se javljaju tijekom spavanja, a uključuju mjesečarenje, noćne more i poremećaje REM faze sna.

Parasmnije se često mogu pogoršati u periodima stresa, a kod nekih mogu biti povezane s anksoznosti i depresijom.

Osnovno obilježje mjesečarenja je pojava automatskog ponašanja tijekom noći. Osoba koja mjesečari ne reagira na vanjske podražaje ili ljude koji se nalaze u blizini.

Mjesečarenje najčešće uključuje hodanje po kući, ali može uključivati i druge poznate radnje poput pranja, oblačenja, kuhanja čaja… Mjesečarenje može biti potaknuto potrebom za mokrenjem pa se tako osoba ustene iz kreveta, obavi nuždu i vrati se na spavanje a da se ujutro uopće ne sjeća ustajanja tijekom noći.

S obzirom da neke radnje mogu biti opasne, zapravo je zabluda da se „mjesečare“ ne smije probuditi. Naravno, oprez je potreban da se izbjegnu ozljede baš u trenutku buđenja.

Incidencija mjesečarenja nije u potpunosti poznata, ali smatra se da je prevalencija 15-20% tijekom života. Osobe se rijetko javljaju na liječenje ako nije u pitanju ozljeda sebe ili druge osobe tijekom mjesečarenja. Češće je kod djece, posebno između treće i sedme godine. Najčešće djeca „izrastu“ problem tijekom godina kako se smanjuje količina dubokog sna.

Liječenje i dijagnoza mjesečarenja

U liječenju ovog poremećaja vrlo često je dovoljno poboljšanje higijene spavanja. Važno je eliminirati čimbenike koji izazivaju ili pogoršavaju mjesečarenje (pojačani umor, alkohol, neki lijekovi…).

Također je važno, najvažnije, prostor učiniti sigurnim!

U liječenju, ukoliko je zaista potrebno, mogu se primijeniti benzodijazepini ili SSRI lijekovi (inhibitori ponovne pohrane serotonina).

S obzirom da osobe nisu svjesne okoline, a rutinske radnje i aktivnosti su opasne u nepoznatom okruženju, kada ste na odmoru – imate dodatni razlog da zaključajte vrata hotelske sobe!

U postavljanju dijagnoze od iznimne je važnosti anamneza spavanja. Iz dnevnika koji vodi sama osoba ili roditelj i upitnika o spavanju također dobivamo ključne podatke za postavljanje dijagnoze poremećaja spavanja. Posebni centri za poremećaje spavanja imaju na raspolaganju razne objektine testove za procjenu spavanja i pospanosti (aktigrafija, polisomnografija, multipli test latencije spavanja, video snimanje tijekom spavanja).

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo