Zdravlje

Zdravlje

Mlade žene koje uživaju u alkoholu više riskiraju rak dojke

Mlade žene koje svakodnevno uživaju u alkoholu ovom se nezdravom navikom mogu izložiti povišenom riziku od raka dojke, upozorili su američki stručnjaci.

Naime, svako alkoholno piće koje žena svakodnevno popije, počevši od razdoblja kada je dobila svoju prvu mjesečnicu, pa sve do svoje prve trudnoće povisuje njen rizik od razvijanja raka dojke za 13 posto. Do ovog su zaključka stigli istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu nakon što su analizirali podatke preko 91.000 majki. Nadalje, svako dodatno piće dnevno, neovisno o tome radi li se o pivu, vinu ili žestokom piću, povisuje rizik od proliferativne benigne bolesti dojki za 15 posto.

“Smanjenje ispijanja alkohola na manje od jednog pića dnevno, pogotovo u ovom razdoblju, ključna je strategija smanjenja cijeloživotnog rizika od raka dojke.

Opijanje je sve više i više prisutno u studentskim domovima i za vrijeme adolescencije, a premalo osoba razmišlja o budućem riziku”, objasnio je Graham Colditz, direktor za prevenciju raka Centra za rak Siteman pri Sveučilištu Washington.

Studija je objavljena u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Prema nekim procjenama stručnjaka, svaka osma žena oboljet će od raka dojke. Drugi faktori rizika za rak dojke su dob, obiteljska anamneza ove maligne bolesti, dojke s gustim tkivom, prva mjesečnica u ranoj dobi, kasno nastupanje menopauze, prvi porod nakon 30. godine i pretilost. Saznajte više o prevenciji raka dojke iz pera dr. sc. Roberta Zorice iz Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo