Zdravlje

Zdravlje

Mobilna aplikacija za oboljele od KOPB-a: Prepoznajte simptome i otkrijte pogoršanje bolesti

Foto: Shutterstock

Zbog velikog broja oboljelih u svijetu i velikog javnozdravstvenog značaja kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB), svake godine se u studenom obilježava svjetski dan KOPB.

Ove godine se to radi pod sloganom „Jedna pluća za cijeli život“. Ovogodišnja tema ima za cilj istaknuti važnost cjeloživotnog zdravlja pluća. Rođeni ste sa samo jednim plućima. Od trenutka začeća pa sve do odrasle dobi, održavanje zdravlja pluća sastavni je dio budućeg zdravlja i dobrobiti. Ova kampanja će se usredotočiti na čimbenike koji doprinose razvoju KOPB od rođenja do odrasle dobi i na ono što možemo učiniti za promicanje cjeloživotnog zdravlja pluća kao i zaštitu ranjive populacije.

Predstavljen je i  projekt pod nazivom „Zdrava pluća“ („Green Lung“) posvećen upravo važnosti skrbi o zdravlju pluća kao sastavnog dijela cjelokupne brige o zdravlju i dobrobiti pojedinaca. Kao jednu od brojnih inicijativa u sklopu projekta istiće se mobilna aplikacija namijenjena bolesnicima s KOPB koja će omogućiti oboljelima prepoznavanje simptoma bolesti i rano otkrivanje akutnog pogoršanja bolesti ali isto tako i nuditi brojne savjete o važnosti prehrane, fizičke aktivnosti te liječenju KOPB.

Gripa i upala pluća mogu biti jako opasne za oboljele od dijabetesa

Koliko je važno bolesnika informirati o samoj bolesti ali i mogućnostima liječenja pokazala je inicijativa Udruge oboljelih od plućne hipertenzije Plava krila koji su uz pomoć sredstava Europske unije u sklopu projekta „Punim plućima“ objavili „Vodič za život sa PAH“ namijenjen bolesnicima oboljelima od ove izuzetno teške i rijetke plućne bolesti koja međutim često bude prekasno prepoznata i dijagnosticirana.

Neki od najtežih plućnih bolesnika kandidati su za transplantaciju pluća

 Transplantacijski program u Hrvatskoj prisutan je već gotovo dvadesetak godina i to u suradnji sa AKH Beč, međutim na vrhuncu pandemije COVID 19 i neposredno nakon potresa u Zagrebu, 17.04.2021. napravljena je prva transplantacija pluća u Hrvatskoj, na KBC Zagreb. Od tada je transplantirano sveukupno 15 bolesnika, a ukupni broj transplantiranih bolesnika u Hrvatskoj je 98.

Uz KOPB jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu je upravo karcinom pluća. Stoga je važno istaknuti važnost ranog otkrivanja karcinoma pluća. Od listopada 2020. pa do danas kroz Nacionalni program ranog otkrivanja i probira raka pluća u Hrvatskoj je prošlo gotovo 10 000 sudionika. Značajan broj je u daljnjem praćenju, ali još važnije kod jednog dijela postavljene su dijagnoze maligne bolesti u ranoj fazi, te su bolesnici bili operativno liječeni i u ovome trenutku izliječeni. Međutim mogućnosti screening programa su daleko šire, prije svega u ranoj dijagnostici KOPB i prije patološkog nalaza u testovima plućnih funkcija.

Održavanje krvnog tlaka na određenoj razini može vas zaštititi od teškog oblika COVID-a

Stoga ovogodišnji slogan Svjetskog dana KOPB „ Jedna pluća za cijeli život“ itekako možemo primijeniti na većinu bolesnika o kojima skrbimo.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo