Gripa i upala pluća mogu biti jako opasne za oboljele od dijabetesa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Gripa i upala pluća mogu biti jako opasne za oboljele od dijabetesa

Povodom obilježavanja čak tri Svjetska dana- šećerne bolesti, pneumonije i KOPB-a, u sklopu javno- zdravstvene kampanje „Reagiram i preveniram“, održala se javno- zdravstvena akcija mjerenja šećera u krvi, tlaka, indeksa tjelesne mase, pregled spirometrije, kao i savjeti stručnjaka.

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je registrirano više 337 tisuća oboljelih od šećerne bolesti.

Ono što je bitno jest da oko 200 tisuća ljudi ni ne zna da u sebi nosi ovu bolest. Stoga, možemo reći da je u Hrvatskoj više od pola milijuna oboljelih od šećerne bolesti. Zato su bitni preventivni pregledi, a sada u vrijeme respiratornih bolesti, i zaštita cijepljenjem. Jer, osobe sa šećernom bolešću koje dobiju gripu ili upalu pluća mogu završiti na hospitalizaciji, nerijetko na respiratoru ili sa smrtnih ishodom, upozorio je prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik SK Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma pri HLZ.

„Nerijetko sobe sa šećernom bolešću misle kako su gripa i upala pluća neka obična prehladica i da će to samo od sebe proći. Nisu ni svjesni koliko fatalne za njihovo zdravlje mogu biti i nerijetko dovesti do smrtnog ishoda.“- upozorila je mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

U svijetu od pneumonije na godinu umre i preko 2,5 milijuna ljudi. Stoga je bitna zaštita od ove bolesti. Posebice kod osoba koje su u povećnom riziku, a to su oni s kroničnim bolestima, kao i onkološki bolesnici.

Na žalost, od ove bolesti umre preko 20% djece mlađe od 15 godina, te preko 60% su osobe starije od 50 godina. Stoga je doista bitna prevencija u obliku cijepljenja i protiv gripe i pneumokoka. Kod nas na Klinici je za sada stanje pod kontrolom, nema velikog broja hospitaliziranih. Međutim, kod nas su tijekom cijele godine hospitalizirani bolesnici od nekih respiratornih infekcija, rekao je izv. prof. dr. sc. prim. Rok Čivljak, dr. med., spec. infektolog i subspec. intenzivne medicine, Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Prema posljednjim podacima koji stižu s njemačkog Instituta Robert Koch, krajem listopada zabilježen je veći broj oboljelih od gripe u Njemačkoj.

S obzirom na ove podatke, kao i one iz Australije gdje je gripa uranila više od mjesec dana nego što je to uobičajeno do sada, idućih tjedana očekujemo vrlo vjerojatno i veći broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj. Zato je i bitno cijepljenje. Cijepljenje protiv gripe, ali i pneumokoka su u tijeku i odaziv je vrlo dobar. Čak nam podaci s terena ukazuju kako je ovogodišnje cjepivo vrlo dobrog sastava, odnosno, da jako kvalitetno štiti. Preporuka je, pogotovo za osobe u povećnom riziku da se istodobno cijepe protiv gripe i pneumokoka, poručio je prim. dr. sc. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva pri HLZ.

Javno- zdravstvena kampanja „Reagiram i preveniram“ kontinuirano provodi edukaciju o prevenciji i zaštiti protiv respiratornih bolesti. Primarno, protiv gripe i pneumokoka koji uzrokuje upalu pluća. Stoga, stručnjaci pozivaju na cijepljenje.

Imamo najmodernije liječenje dijabetesa, ali smo u vrhu po amputacijama dijabetičkog stopala – provjerite zašto

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo