Mogu li migrene biti povezane s bakterijama u vašim ustima? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Mogu li migrene biti povezane s bakterijama u vašim ustima?

Sudeći po najnovijim istraživanjima objavljenima u magazinu Američkoga mikrobiološkoga društva “mSystems”, osobe koje pate od čestih i bolnih migrena imaju veću količinu mikroba u usnoj šupljini.

Migrena je itekako bolno i neugodno stanje od kojega pati 10% cjelokupne populacije. Razlozi zbog kojih se javlja mogu biti razni: od menopauze i psihičkoga stresa do tjelesnoga napora i naglih promjena vremena. Osim toga, i hrana može uzrokovati migrene, i to posebice velike količine čokolade, mesa, vina ili lisnatoga zelenoga povrća. Ono što sve ove namirnice imaju zajedničko jest visok udio nitrata.

Nitrati i glavobolje

Upravo zbog nitrata kao poveznice među navedenim namirnicama znanstvenici su odlučili provjeriti koliko su migrene povezane s onim što ljudi konzumiraju, a samim tim i količinom mikroba u njihovim ustima. Naime, spomenuti nitrati se nakon spajanja s bakterijama koje se nalaze u svačijoj usnoj šupljini, pretvaraju u nitrate, koje se, pak, koriste kao konzervansi za mesne prerađevine.

Nitrit se zatim jako lako razlaže na nitrit-oksid koji se inače koristi kod opuštanja krvnih žila. Naime, osobama koje imaju problema s kardiovaskularnim bolestima daje se nitrit-oksid kako bi im se pomoglo kod boli u prsima. Od tih pacijenata, kod 4 od 5 jave se glavobolje kao nuspojava.

Istina ili mit?

Kada su uzeti uzorci obrisa usne šupljine osoba koje su sklone migrenama i onih koje nisu, nije bilo značajne razlike u vrstama prisutnih bakterija, koliko u količini bakterija. Naime, kod prve skupine povišen je udio bio upravo nitrita i nitrit-oksida. Međutim, ne slažu se svi s time. Naime, Ivana Cekić, dr.med.dent prokomentirala je kratko: Glavobolje i mikrobi u ustima nisu i ne mogu biti povezani.

Dakle, iako još nije u potpunosti istraženo, autori ovoga istraživanja svakako smatraju kako je detektiranje poveznice između spomenutih mikroba i glavobolje put do uspješnoga definiranja točnih uzroka migrene, a samim time i načina pravovremene prevencije.

Kako se riješiti glavobolje i migrene?

Foto: Shutterstock

J. R. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo