Zdravlje

Zdravlje

Moje dijete ima šum na srcu!

Srčani šum koji se otkrije pri auskultaciji srca odnosno postupku osluškivanja šumova koje stvaraju tekućine ili plinovi u tijelu, najčešći je razlog upućivanja djeteta pedijatru-kardiologu.

Imaju li roditelji razloga za brigu? Odgovor smo potražili kod dr. Stipe Čulara, spec. pedijatrije.

jdr. Stipe Čular

“Većina djece s dijagnozom šuma na srcu nema srčanu bolest, a šum nazivamo bezazleni, nedužni ili akcidentalni. Po podacima koji se mogu naći u literaturi, kod 50-70 posto djece u određenom razdoblju djetinjstva može se čuti šum na srcu, a prema nekim autorima kod sve djece se tijekom odrastanja čuje šum”, pojašnjava dr. Čular.

Ovakva statistika nameće liječnicima primarnog kontakta da jasnim kriterijima odvoje dijete kod kojeg se nameće potreba za daljnjim dijagnostičkim postupkom, a ostalu djecu i njihove roditelje ne opterećuju ograničenjem tjelesne i druge aktivnosti, te strahom od bolesti srca.

Naš sugovornik napominje kako među najvažnije kriterije svakako spada subjektivna ocjena slušača koji šum ocjenjuje kao nedužni ili organski, i to jasno obrazlaže roditelju.

Kada šum ima karakteristike nedužnog šuma, ali simptomi upućuju na kardiovaskularnu bolest?

  • kprvenstveno su to cijanoza i otežano disanje
  • zaostajanje u tjelesnom razvoju
  • prekomjerno znojenje u dojenčadi
  • nesvjestica
  • bol u grudnom košu
  • prebrzo umaranje pri tjelesnoj aktivnosti

“Kad liječnik pregledom uoči kliničke znakove koji sugeriraju postojanje srčane bolesti te kad je obiteljska anamneza opterećena postojanjem prirođene srčane greške, iznenadne smrti, nekim genetskim i neuromuskularnim bolestima – dijete treba uputiti na dodatnu obradu bez obzira na uredan status.

I dijete čiji je roditelj previše zabrinut spada u kategoriju koja se upućuje na dodatnu obradu. Drugu djecu liječnik može pratiti i vremenom indicirati dodatnu obradu ako postavi sumnju na srčanu bolest”, zaključuje dr. Stipe Čular.

Ukoliko i vi imate pitanje za pedijatra, predlažemo da se obratite našim stručnim suradnicima.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo