Zdravlje

Zdravlje

Mononukleoza: “bolest poljupca” se prenosi kapljicama sline

Čak 90 posto ljudi dođe u dodir s virusom koji uzrokuje mononukleozu. Ništa opasno, ali zahtijeva pozornost.

Poznata je kao “bolest poljupca”, a znanstveno joj je ime mononukleoza. Od te zarazne bolesti koja se prenosi disanjem i slinom, obolijevaju uglavnom odrasli.

Prvi znakovi mononukleoze mogu biti vrlo općeniti: upala ždrijela, povišena temperatura, glavobolja. No, ubrzo slijedi povećanje limfnih čvorova na vratu, pod pazuhom i u preponama.

kLiječenje nije zahtjevno

Dovoljno je da se organizam dobro odmori te da se suzbijaju simptomi i tegobe. Lijekovi često nisu potrebni. Samo u težim slučajevima nužno je liječenje kortikosteroidima. Oporavak, međutim, ponekad traje dugo, ponekad i do šest mjeseci.

Mononukleoza se prenosi preko dišnog sustava, sićušnim kapljicama sline pri kihanju, kašljanju ili govoru. Virus bolesti zadržava se u grlu. Naziv “bolest poljupca” dobila je stoga što se najviše prenosi poljupcem i zato od nje najčešće obolijevaju mladi u pubertetu. Bolest se, međutim, može prenijeti i na druge načine: primjerice ako pijete iz iste čaše iz koje pije i zaražena osoba ili upotrebljavate isti pribor za jelo. Stoga pripazite!

Strogo mirovanje

Od trenutka kada se pojave do potpunog izlječenja, simptomi mononukleoze traju oko 15 dana. Oporavak, međutim, može trajati i do šest mjeseci. Bolesnik u toj fazi osjeća izrazit umor, što je dio normalnog tijeka bolesti.

Kod mladih u pubertetu taj se stalni umor može odraziti i na učenje. I potpuno izliječena osoba ipak može prenijeti bolest drugima. Svatko tko je prebolio mononukleozu i dalje nosi virus, samo u manjoj količini, pa može zaraziti druge i više godina nakon izlječenja.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo